Świąteczny schab z farszem

Jak święta to i pyszny schab faszerowany ? I mamy idealną recepturę, która sprawdzi się w tej roli doskonale. Z nią każde święta będą udane ?
Składniki:
Porcje szt.Nadzienie
- 40 g suszone borowiki
- 80 g suszone jabłka
- 2 łyżeczki sól
- 2 łyżki masło
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka tymianek suszony
- 1 łyżeczka rozmaryn suszony
- 40 ml koniak opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 400 g mielona wieprzowina
Schab i dodatki
- 1 kg schab
- 2 szczypty sól
- 2 szczypty pieprz
- 3 gałązki rozmaryn
- 4-5 szt. jabłka
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 szkl. bulion drobiowy
Sposób przygotowania:
- Przesyp suszone grzyby i jabłka do dwóch misek. Dodaj gorącą wodę i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie połącz na patelni: cebulę, przygotowane wcześniej i pokrojone drobno jabłka i grzyby, czosnek, tymianek, rozmaryn, pieprz oraz sól.
- Następnie dodaj wodę z grzybów oraz koniak.
- Powstałą mieszankę wymieszaj z mięsem mielonym. Następnie rozłóż na rozbitym schabie i zwiń w roladę.
- Zabezpiecz przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Następnie wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Po godzinie dodaj do schabu jabłka i piecz przez kolejne 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze