Pyszna szachownica z ciasta francuskiego, papryki, szynki i mozzarelli

Jeżeli szukasz pysznego dania, którym zaskoczyłbyś swoją rodzinę lub znajomych, to znajdujesz się w idealnym miejscu.
W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis, który w ostatnim czasie zrobił na mnie ogromne wrażenie. Będzie to pyszna szachownica z ciasta francuskiego, papryki i mozzarelli.
Ta potrawa wygląda świetnie, ale smakuje jeszcze lepiej! Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 szt. żółta papryka
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. pomarańczowa papryka
- 1 szt. zielona papryka
- 400 g ciasta francuskiego
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- 4 plastry szynka gotowana
- 125 g mozzarella starta
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyj papryki i pokrój je w grube paski.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na dwie części - 1 część o wymiarach ok. 16x20 cm, a 2 część o wymiarach ok. 19x20 cm. Weź węższą część ciasta i od każdego boku odetnij po 1 pasku i odłóż je na bok. Pozostałą część ciasta również pokrój w paski.
- Weź 1 z 4 wcześniej odkrojonych pasków i połóż go z lewej strony ciasta pokrojonego w paski. Dociśnij go.
- Zawiń co drugi pasek do lewej strony.
- Obok paska z lewej strony umieść paski papryki koloru czerwonego, a następnie zawiń paski z lewej strony do prawej strony.
- Zawiń pozostałe paski do lewej strony, znowu zawijając co drugi pasek.
- Powtarzaj cały czas tą samą czynność, jednak używaj naprzemian różnych kolorów papryk.
- Kiedy powstanie szachownica, przyklej 3 pozostałe, wcześniej odkrojone paski do górnego, dolnego i lewego boku szachownicy, a następnie odkrój zbyteczne paski z prawej strony.
- Weź większy kawałek ciasta francuskiego i za pomocą pędzelka nasmaruj go jajkiem. Na środku ciasta umieść plastry szynki, ser mozzarella i posyp solą i pieprzem,
- Następnie połóż na nim szachownicę.
- Odetnij większe, zbyteczne części boków, a następnie zawiń je do środka szachownicy.
- Nasmaruj wierzch i boki ciasta jajkiem, a następnie włóż szachownicę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
- Po 25 minutach wyjmij danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.
- Smacznego!
Komentarze