PrzepisDeserySzalone ciasto czekoladowe, które przyrządzisz w jednym naczyniu bez jajek, bez mleka i bez masła!

Szalone ciasto czekoladowe, które przyrządzisz w jednym naczyniu bez jajek, bez mleka i bez masła!

Szalone ciasto czekoladowe, które przyrządzisz w jednym naczyniu bez jajek, bez mleka i bez masła!
Pyszności
08.06.2016 19:51, aktualizacja: 30.05.2017 13:49

Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby ciasta czekoladowego... Ten deser to chyba jeden z najbardziej klasycznych i popularnych deserów.

Przygotowanie domowego ciasta czekoladowego zazwyczaj wymaga trochę czasu, a na końcu w naszej kuchni panuje bałagan. Jak tego uniknąć? Już mówię!

Szalone ciasto czekoladowego, bo to właśnie o nim mowa, jest niezwykłe, ponieważ przygotujemy je w jednym naczyniu. Na dodatek nie potrzeba do niego ani jajek, ani masła i ani mleka. Do jego wykonania niezbędne są tylko podstawowe składniki. Nie traćmy więc czasu i do dzieła!

Składniki:

  1. 345 g mąka
  2. 3 łyżki kakao
  3. 3 łyżeczki soda
  4. 230 g cukier
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1 łyżka ocet
  7. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  8. 5 łyżkek olej roślinny
  9. 230 ml woda
  10. 1 opak. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Na blaszkę wsyp mąkę, kakao, sodę, cukier oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
2. Za pomocą łyżki, wykonaj w miksturze 3 wgłębienia - 2 małe i 1 duże.
3. Do jednego małego wgłębienia wlej ocet, a do drugiego olejek waniliowy. Do dużego wgłębienia wlej olej roślinny. Następnie wszystko wymieszaj.
4. Do mieszanki na blaszce dolej także wodę. Wymieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
5. Po 35 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Jego wierzch polej polewą czekoladową i dobrze ją rozsmaruj.
6. Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Możesz podawać je samodzielnie lub z truskawkami i bitą śmietaną.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także