PrzepisDania główneSzarpana wieprzowina gotowana w wolnowarze

Szarpana wieprzowina gotowana w wolnowarze

Szarpana wieprzowina gotowana w wolnowarze
Pyszności
29.09.2017 17:00, aktualizacja: 29.09.2017 17:18

Szarpana wieprzowina (pulled pork) to kolejna kultowy składnik, którego nie może zabraknąć w zgromadzonych przez Ciebie przepisach.

Gotowana przez 8 godzin wieprzowina świetnie sprawdzi się w różnych daniach. Możesz wykorzystać ją jako jeden ze składników pizzy, dodatek do sałatki czy pyszny element kanapki. Możliwości jest naprawdę wiele!

A skoro już mowa o okazjach i możliwościach... Zbliża się Dzień Chłopaka i z tej okazji możesz przygotować dla swojej drugiej połówki wyjątkowy i smaczny prezent, który z pewnością zostanie doceniony :) A jeśli nie masz czasu na 8-godzinne kucharzenie, zawsze możesz zamówić genialną pizzę z tym właśnie składnikiem w Domino's Pizza.

Składniki:

  1. 1 kg wieprzowina np. łopatka
  2. 1 szczypta kmin rzymski
  3. 1 szczypta słodka papryka
  4. 1 szczypta papryka ostra
  5. 1 szczypta cynamon
  6. 1 łyżeczka cukier brązowy
  7. 1/2 szt. cebula krążki
  8. 2 ząbki czosnek
  9. 3 łyżki olej
  10. 600 ml woda
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą olej oraz przyprawy: kmin rzymski, ostrą i słodką paprykę oraz cynamon. Dodaj łyżeczkę brązowego cukru.

Obraz

2. Nanieś powstałą marynatę na mięso i dokładnie rozprowadź po całości. Następnie wstaw mięso na 50 minut do lodówki.

Obraz

3. Po tym czasie włóż wieprzowinę do wolnowaru, dodaj cebulę i czosnek. Zalej wodą i gotuj przez 8 godzin. Gotowe mięso będziesz mogła podzielić na mniejsze kawałki bez większych problemów, uzyskując efekt szarpanej wieprzowiny.

Obraz

4. A dzięki temu przygotujesz: pyszną pizzę...

Obraz

5. ... smaczną sałatkę...

Obraz

6. ...i oryginalną kanapkę.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także