PrzepisDeseryZawsze robiłam inaczej sernik, ale tym razem wypróbowałam ten prosty przepis. Wyszło przepysznie!
Zawsze robiłam inaczej sernik, ale tym razem wypróbowałam ten prosty przepis. Wyszło przepysznie!
Pyszności
25.04.2016 19:24, aktualizacja: 31.05.2017 14:46Czy sernik jest trudny do wykonania? To już każdy musi ocenić indywidualnie, ale naszym zdaniem to ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że na chwilę przenosimy się do innej krainy. Mamy dla Ciebie przepis, który jest bardzo prosty do wykonania. Warto spróbować i ocenić, czy jest na miarę naszych możliwości.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasto zamiast gotowego ciasta można jako spodu użyć herbatniki
- 650 g biały ser
- 200 g cukier
- 225 g kwaśna śmietana
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 3 szt. jajka
- czekolada pokrojona, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Ciasto dokładnie rozprowadź w tortownicy. Boki zrób odrobinę wyższe, aby ciasto było stabilne.
2. W misce wymieszaj ser z cukrem. Dodaj także śmietanę i ekstrakt waniliowy.
3. Na koniec pojedynczo wrzucaj jajka.
4. Gdy dokładnie wszystko wymieszasz, masę wlej na spód ciasta, które znajduje się w tortownicy.
5. Opcjonalnie: Jeśli masz w domu czekoladę albo ciasteczka, możesz uformować z nich małe kuleczki, które umieść na wierzchu ciasta.
6. Piec należy przez około godzinę, a gdy ciasto ostygnie, włóż je na noc do lodówki.
7. Następnego dnia wyciągnij je z lodówki, możesz także dodać bitą śmietanę lub czekoladowy sos. Pyszności!