Szynka pieczona z selerem

Kiedy słyszymy hasło szynka pieczona, od razu robimy się głodni. Dziś postanowiliśmy połączyć ją z selerem, tworząc genialny obiad z jednego garnka. Będzie się działo 😉
W przygotowaniu ciekawej formy selera pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Pieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką
Składniki:
PorcjeMarynata
- 1,5 kg szynka wieprzowa
- 2 łyżki miód
- 2 łyżki musztarda francuska
- 3-4 ząbki czosnek
Pozostałe składniki
- 1,5 kg szynka wieprzowa
- 2 szt. seler korzeniowy
- 1 szt. cebula
- 1 łyżka suszony tymianek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz ze sobą: miód, musztardę francuską i czosnek. Gdyby marynata była zbyt gęsta, dodaj do niej 3-4 łyżki wody.
- Teraz zzoodluj selery. Następnie przełóż je do miski i połącz z cebulą, połową marynaty, suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.
- Ponacinaj szynkę wieprzową tak, aby stworzyć szachownicę.
- Następnie rozprowadź na niej marynatę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso przełóż do garnka.
- Nie zapomnij dodać wcześniej przygotowanego selera. Przykryj pokrywką i piecz przez 2 godziny (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze