Szynka wieprzowa zapiekana z ziemniakami

Porcje
4
Porcje
4
Składniki
Szynka wieprzowa
Ziemniaki
Pozostałe składniki
Sposób przygotowania
  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ziemniaków. W tym celu zoodluj warzywa i połącz je następnie z oliwą z oliwek, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podziel szynkę wieprzową na mniejsze kawałki. Po czym wymieszaj z olejem, musztardą, tymiankiem, solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem granulowanym.
  3. Czas na jajeczną pierzynkę. Tym razem połącz: starte na tarce jajka na twardo, żółty ser, majonez, jogurt grecki, koperek, pietruszkę, sól i pieprz.
  4. Na spodzie formy do pieczenia ułóż doprawione ziemniaki. Następnie stwórz warstwę z szynki wieprzowej i przykryj całość miksem jajecznym.
  5. Tak wypełnioną formę wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  6. Smacznego!