Tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem to kolorowe, smaczne i ciekawe danie. Możesz zaserwować je zarówno jako drugie danie, jak i oryginalną przekąskę, podczas wizyty znajomych. Świetnie sprawdzi się również w roli genialnej kolacji.



W przygotowaniu sosu do naszych tacos pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Quiche na spodzie z batatów
Składniki:
Porcje szt.Kąski z kurczaka
- 800 g polędwiczki z kurczaka
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 łyżeczki ostra papryka
- 1 łyżka kumin rzymski
- 1 łyżka słodka papryka
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 szt. limonka sok
Sos
- 200 g jogurt grecki
- 1 szt. awokado
- 1 garść świeża mięta
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 szt. limonka sok
Dodatki
- 8 szt. tortilla
- 1 szt. czerwona kapusta mała
- 2 szt. sałata rzymska
- 1 szt. pomidor
- 1 szt. czerwona cebula
- 200 g kukurydza


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zamarynowania mięsa. W tym celu umieść polędwiczki w dużej misce i dodaj do nich: oliwę z oliwek, czosnek, słodką i ostrą paprykę, kumin rzymski, pieprz, sól i sok z limonki. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 2 godziny.
- W międzyczasie przygotuj sos. W robocie kuchennym zmiksuj jogurt grecki, awokado, świeżą miętę, sok z limonki i sól.
- Nie zapomnij również podpiec w piekarniku placków tortilli. Aby nadać im kształt łódki, ułóż je w formie na muffiny, pomiędzy wybrzuszeniami. Piecz je przez 10 minut, temp. 160 stopni Celsjusza.
- Zamarynowane mięso grilluj na patelni ok. 5 minut.
- Teraz wystarczy, że w podpieczonej tortilli umieścisz warzywa, mięso i sos.
- Smacznego!
Komentarze