PrzepisTacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem
Pyszności
29.05.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:42

Tacos z kurczakiem to kolorowe, smaczne i ciekawe danie. Możesz zaserwować je zarówno jako drugie danie, jak i oryginalną przekąskę, podczas wizyty znajomych. Świetnie sprawdzi się również w roli genialnej kolacji.

W przygotowaniu sosu do naszych tacos pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Dodatki

  1. 8 szt. tortilla
  2. 1 szt. czerwona kapusta mała
  3. 2 szt. sałata rzymska
  4. 1 szt. pomidor
  5. 1 szt. czerwona cebula
  6. 200 g kukurydza

Kąski z kurczaka

  1. 800 g polędwiczki z kurczaka
  2. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 łyżeczki ostra papryka
  5. 1 łyżka kumin rzymski
  6. 1 łyżka słodka papryka
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 szt. limonka sok

Sos

  1. 1 szt. awokado
  2. 1 garść świeża mięta
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 szt. limonka sok
  5. 200 g jogurt grecki

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zamarynowania mięsa. W tym celu umieść polędwiczki w dużej misce i dodaj do nich: oliwę z oliwek, czosnek, słodką i ostrą paprykę, kumin rzymski, pieprz, sól i sok z limonki. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj sos. W robocie kuchennym zmiksuj jogurt grecki, awokado, świeżą miętę, sok z limonki i sól.

Obraz

3. Nie zapomnij również podpiec w piekarniku placków tortilli. Aby nadać im kształt łódki, ułóż je w formie na muffiny, pomiędzy wybrzuszeniami. Piecz je przez 10 minut, temp. 160 stopni Celsjusza.

Obraz

4. Zamarynowane mięso grilluj na patelni ok. 5 minut.

Obraz

5. Teraz wystarczy, że w podpieczonej tortilli umieścisz warzywa, mięso i sos.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także