Tajine z jednego garnka

Tym razem przychodzimy z pysznym daniem wprost z Maroko, które zrobiliśmy po swojemu. Palce lizać!



Składniki:
Porcje- 400 g mielone mięso z indyka
- 2-3 szt ziemniaki
- 1-2 szt cebula
- 1 szt pomidor malinowy
- 2 szt ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki słodka papryka (z podziałem na pół)
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka kurkuma
- 2 łyżki oliwek z oliwek
- 1/3 szkl woda
- 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
- 1 łyżeczka pieprz (z podziałem na pół)
- 1 szt. natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- W misce połącz: mielone mięso z indyka, cebulę, natkę pietruszki, paprykę słodką, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce przygotuj marynatę. W tym celu połącz ze sobą: kmin rzymski, paprykę słodką, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz wodę.
- W garnku rozprowadź olej. Następnie ułóż plastry cebuli, kawałki pomidora, kawałki z kurczakiem i ziemniak.
- Na wierzchu rozprowadź marynatę. Wstaw do piekarnika pod przykryciem na 40 minut (temperatura 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze