PrzepisDania główneTajine z jednego garnka

Tajine z jednego garnka

Tajine z jednego garnka
Pyszności
17.10.2018 17:00, aktualizacja: 20.09.2020 15:44

Tym razem przychodzimy z pysznym daniem wprost z Maroko, które zrobiliśmy po swojemu. Palce lizać!

Składniki:

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 2-3 szt ziemniaki
  3. 1/3 szkl woda
  4. 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
  5. 1 łyżeczka pieprz (z podziałem na pół)
  6. 1 szt. natka pietruszki
  7. 1-2 szt cebula
  8. 1 szt pomidor malinowy
  9. 2 szt ząbki czosnku
  10. 1 łyżka koncentrat pomidorowy
  11. 2 łyżeczki słodka papryka (z podziałem na pół)
  12. 1 łyżeczka kmin rzymski
  13. 1 łyżeczka kurkuma
  14. 2 łyżki oliwek z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz: mielone mięso z indyka, cebulę, natkę pietruszki, paprykę słodką, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. W drugiej misce przygotuj marynatę. W tym celu połącz ze sobą: kmin rzymski, paprykę słodką, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz wodę.

Obraz

3. W garnku rozprowadź olej. Następnie ułóż plastry cebuli, kawałki pomidora, kawałki z kurczakiem i ziemniak.

Obraz

4. Na wierzchu rozprowadź marynatę. Wstaw do piekarnika pod przykryciem na 40 minut (temperatura 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także