PrzepisDania głównePyszne taquitos z kurczakiem, jalapeño, jogurtem naturalnym, kolendrą, awokado i parmezanem

Pyszne taquitos z kurczakiem, jalapeño, jogurtem naturalnym, kolendrą, awokado i parmezanem

Pyszne taquitos z kurczakiem, jalapeño, jogurtem naturalnym, kolendrą, awokado i parmezanem
Pyszności
01.09.2016 21:46, aktualizacja: 01.06.2017 13:44

Taquitos to popularne danie kuchni meksykańskiej, które składa się z nadzienia zawiniętego w placek tortilli, smażone na głębokim oleju.

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne taquitos z kurczakiem, papryczką jalapeño, jogurtem naturalnym, kolendrą, awokado i parmezanem. Taka potrawa świetnie sprawdzi się na każdą porę dnia - zarówno śniadanie, obiad jak i kolację.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. piersi z kurczaka ugotowane, rozdrobnione na mniejsze kawałki
  2. 55 g papryczka jalapeño drobno pokrojona
  3. parmezan starty
  4. awokado pokrojone i rozdrobnione
  5. 1 łyżeczka kminek
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 4-5 ząbków czosnek wyciśnięty
  8. 345 g śmietana 18%
  9. placki do tortilli
  10. olej
  11. jogurt naturalny
  12. kolendra posiekana
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią rozdrobnione piersi z kurczaka, pokrojoną papryczkę jalapeño, kminek, sól, czosnek i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Przygotowane nadzienie rozłóż do placków tortilli i każdą z nich zawiń w rulonik.
3. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią zwinięte ruloniki. Smaż przez 3 minuty z każdej strony.
4. Wyjmij taquitos z patelni i odsącz z nich zbędny tłuszcz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie połóż je na talerzu i polej z wierzchu jogurtem naturalnym, posyp kolendrą, parmezanem i dodaj pokrojone awokado.
5. I gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także