Tarta bakłażanowa z ryżem

Oto kolejny pomysł na pyszny obiad w wydaniu fit! Tym razem w roli głównej wystąpi bakłażan i cukinia.
Składniki:
Porcje- 2 szt. bakłażan zgrillowany
- 1 szt. cukinia
- 5-6 szt. pomidorki koktajlowe
- 800 g pomidory krojone z ziołami
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka suszone pomidory
- 1 łyżeczka czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 200 g brązowy ryż ugotowany
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Podsmaż plastry bakłażana na patelni grillowej. Nie zapomnij dodać oliwy z oliwek.
- Ułóż plastry bakłażana na dnie formy do pieczenia. Następnie na wierzchu umieść ugotowany ryż.
- Czas przygotować mieszankę z pomidorami i ziołami. Dodaj do nich przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Następnie umieść mieszankę w formie do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry cukinii.
- Dodaj pomidorki koktajlowe i dopraw do smaku. Nie zapomnij również o oliwie z oliwek. Gotową mieszankę umieść na 20 minut w piekarniku (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze