Tarta cytrynowa z bezą

Uwielbiamy desery, a zwłaszcza te z bezą w roli głównej. Takiej kombinacji nie da się odmówić ? Po prostu nie ma takiej opcji ?
Składniki:
PorcjePodstawowe składnki
- 1 szt. ciasto kruche
- 1 szkl. cukier
- 1/3 szkl. mąka kukurydziana
- 2/3 szkl. mleko
- 120 ml woda
- 100 ml sok z cytryny
- 2 łyżeczki skórka z cytryny
- 5 szt. żółtka
- 2,5 łyżki masło
- 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
- Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W garnku połącz ze sobą cukier, mąkę kukurydzianą, mleko oraz wodę.
- Jako kolejne składniki dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Zdejmij masę z palnika i przelej część do szklanki. Następnie połącz w małych porcjach z 5 żółtkami. Mieszankę połącz na palniku z resztą masy.
- Na samym końcu dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść masę na upieczonym cieście. Na wierzchu rozprowadź masę cytrynową. Następnie ułóż na wierzchu bezę i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze