PrzepisDeseryTarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą
Pyszności
07.12.2018 12:00, aktualizacja: 03.11.2019 14:27

Uwielbiamy desery, a zwłaszcza te z bezą w roli głównej. Takiej kombinacji nie da się odmówić ? Po prostu nie ma takiej opcji ?

Składniki:

Podstawowe składnki

  1. 1 szt. ciasto kruche
  2. 1 szkl. cukier
  3. 1/3 szkl. mąka kukurydziana
  4. 2/3 szkl. mleko
  5. 120 ml woda
  6. 100 ml sok z cytryny
  7. 2 łyżeczki skórka z cytryny
  8. 5 szt. żółtka
  9. 2,5 łyżki masło
  10. 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy

Beza

  1. 5 szt. białka
  2. 250 g cukier

Sposób przygotowania:

1. Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W garnku połącz ze sobą cukier, mąkę kukurydzianą, mleko oraz wodę.

Obraz

3. Jako kolejne składniki dodaj sok i skórkę z cytryny.

Obraz

4. Zdejmij masę z palnika i przelej część do szklanki. Następnie połącz w małych porcjach z 5 żółtkami. Mieszankę połącz na palniku z resztą masy.

Obraz

5. Na samym końcu dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Umieść masę na upieczonym cieście. Na wierzchu rozprowadź masę cytrynową. Następnie ułóż na wierzchu bezę i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także