PrzepisDeseryTarta cytrynowo-migdałowa

Tarta cytrynowo-migdałowa

Tarta cytrynowo-migdałowa
Pyszności
19.08.2017 17:07, aktualizacja: 21.08.2017 09:03

Gdyby ktoś kilka dni temu zapytał mnie czy przy użyciu zwykłej patelni można przygotować pyszną cytrynowo-migdałową tartę, pewnie odpowiedziałbym, że raczej nie. Jak się jednak okazuje, nie jest to wcale takie oczywiste. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie sprawdź co też dziś dla Ciebie przygotowaliśmy.

Składniki:

  1. 4 szt. jaja
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 1 szczypta sól
  4. 1/2 szkl. zmielone migdały
  5. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  6. 1/2 szkl. krojone migdały
  7. 1 szt. cytryna sok/skórka
  8. 2 łyżki masło
  9. płatki migdały do dekoracji
  10. cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą jajka, cukier, sól i zmielone migdały.

Obraz

2. Dodaj śmietankę, krojone migdały, sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na rozgrzanej patelni umieść 2 łyżki masła. Następnie przelej powstałą mieszankę i smaż do chwili, kiedy brzegi się połączą. Po tym czasie włóż patelnię do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.

Obraz

4. Gotową tartę udekoruj, wykorzystując do tego celu płatki migdałów i cukier puder.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także