Tarta warzywna w kolorowym wydaniu

Tarta warzywna ma w sobie to „coś”, co sprawia, że nie potrafimy jej odmówić. A kiedy jeszcze możesz podać ją w formie kolorowego ogrodu, mamy prawdziwy strzał w 10!
Zobacz także: Schab duszony w mleku – genialna propozycja obiadowa
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto francuskie
- 2-3 szt. marchewki
- 2 szt. korzeń pietruszki
- 2 szt. fioletowy bakłażan
- 1 szt. cukinia
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 400 g ser ricotta
- 20 g ser parmezan starty
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki oregano
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Umieść ciasto francuskie w formie na tartę. Następnie ułóż na nim bezpośrednio papier do pieczenia i rozsyp ryż. Dzięki temu trikowi, ciasto po wizycie w piekarniku nie będzie miało wybrzuszeń. Wstaw formę do pieczenia do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Pokrój wszystkie warzywa w cienkie plastry.
- W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. W tym celu połącz ze sobą ricottę, pieprz, sól, parmezan, jajka oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść serową masę na podpieczonym cieście francuskim. Następnie z warzywnych plastrów stwórz mini różyczki.
- Kiedy już zapełnisz całą formę, polej wierzch delikatnie oliwą z oliwek. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Tym razem na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze