Tarta wielkanocna

Szukasz pomysłu na ciekawe danie wielkanocne? Nasza tarta z jajkiem i białą kiełbasą sprawdzi się w tej roli idealnie. Nie sposób oderwać od niej wzroku!



Naszą tartę na słono przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego i Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Sos chrzanowy na zimno
Składniki:
Porcje- 2 szt. jajka
- 150 g śmietana 18%
- 1 łyżka chrzan tarty
- 2 szt. jajka
- 1 szt. kiełbasa biała
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczka pieprz
- 200 g ciasto kruche
- 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
Sposób przygotowania:
- Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia, po czym ponakłuwaj delikatnie widelcem.
- Na wierzchu rozłóż papier i dodaj kaszę. Tak przygotowane ciasto piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie ugotuj na twardo 2 jajka i podziel w plastry białą kiełbasę.
- Następnie przygotuj w blenderze próżniowym jajeczną mieszankę, łącząc ze sobą: jajka, śmietanę, chrzan, sól oraz pieprz.
- Na podpieczonym spodzie umieść jajka ugotowane na twardo (pokrojone w plastry) oraz kawałki kiełbasy. Dodaj również jajeczną mieszankę i szczypiorek, po czym piecz w Ovi przez kolejne 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze