Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, serami i szynką parmeńską to idealny pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Nikt nie będzie w stanie jej odmówić.
Fenomenalnym uzupełnieniem naszej tarty jest Martini Fiero połączone z tonikiem.
Zobacz także: Tartaletki z karmelizowaną cebulą
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 275 g ciasto francuskie
- 22 szt. zielone szparagi
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. jajko roztrzepane
- 3 łyżki parmezan
Serowa mieszanka
Składniki na drinka z Martini Fiero
- 100 ml Martini Fiero
- 100 ml tonik
- kilka kostek lód
- 1 plaster pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania serowej mieszanki. W tym celu połącz: ricottę, parmezan, jajko, natkę pietruszki, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Po czym rozprowadź na cieście francuskim.
- Na wierzchu ułóż szparagi.
- Teraz przełóż ciasto na blaszkę do pieczenia. Polej tartę oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Natomiast brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną tartę wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj drinki na bazie Martini Fiero. W tym celu umieść w szkle kostki lodu, tonik oraz Martini Fiero.
- Na gotowej tarcie umieść różyczki z szynki parmeńskiej.
- Do gotowych drinków dodaj plaster pomarańczy i gotowe!
Komentarze