Tarta z cukinią i łososiem

Tarta z cukinią i łososiem to sprawdzony przepis zarówno na ciekawą przekąskę na ciepło podczas spotkania znajomych, jak i smaczną kolację dla całej rodziny. Po prostu nie można się jej oprzeć!
Ciekawych kształtów naszej tarcie nadał Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Zoodlerowe placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki:
Porcje- 2 szt. cukinia mała
- 1 szt. ciasto francuskie
- 150 g filet z łososia
- 4 szt. jajka (jedno do posmarowania ciasta francuskiego)
- 3 łyżki śmietana 30%
- 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
- 1/3 szt. czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Potnij cukinię na grubsze kawałki, po czym podziel je jeszcze na pół.
- Czas przygotować jajeczną mieszankę. W tym celu połącz w misce: jajka, sól, pieprz, szczypiorek i śmietankę.
- Na okrągłym cieście francuskim ułóż kawałki cukinii (tak jak na zdjęciu poniżej). Wystającą część ciasta posmaruj jajkiem i zwiń do środka.
- Teraz czas wypełnić środek naszej tarty. Ułóż tu zzoodlowaną cukinię, łososia i czerwoną cebulę.
- Dodaj jajeczną mieszankę i mini kółeczka wycięte z ciasta francuskiego. Całość wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze