Tarta z cukinią w dwóch kolorach plus jajeczna wkładka. I nie trzeba nic więcej, aby przygotować idealny obiad dla całej rodziny.
Zobacz także: Krążki cebulowe z jajkiem
Składniki:
PorcjeCiasto kruche
- 250 g mąka krupczatka
- 125 g masło zimne
- 1 szt. żółtko
- 50 ml woda zimna
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
Dodatki
- 1 szt. cukinia zielona
- 1 szt. cukinia żółta
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżczki pieprz
Farsz jajeczny
- 4-5 szt. jajka
- 2-3 łyżki śmietana 18%
- 1/4 szkl. parmezan
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. Następnie odstaw je do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie usuń środek z cukinii i podziel je na grube plastry. Nie zapomnij również ponacinać ich w jednym miejscu.
- Następnie stwórz dwa łańcuszki z żółtej i zielonej cukinii (jak na zdjęciu poniżej).
- Powstałe ciasto umieść w formie na tartę i posyp ziołami prowansalskimi. Następnie nakłuj widelce i piecz je przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Umieść w środku tarty oba łańcuszki. Dodaj jajeczną mieszankę i posyp całość parmezanem. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10-15 minut.
- Smacznego!
Tarta z cukinią w dwóch kolorachKolorów w kuchni nigdy za wiele 😉 Dowód? Przepyszna tarta z cukinią w dwóch kolorach ❤️PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/263746
Posted by Pyszności on Tuesday, October 20, 2020