Tarta z pomidorowymi kwiatkami

Przeganiamy szarą i burą jesień genialnymi przepisami. I w tej roli z pewnością genialnie spisze się tarta z pomidorowymi kwiatki. Zresztą za moment sama się przekonasz!
W przygotowaniu warzyw do przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto na tarte
- 1 szt. jajko
- 3 łyżki musztarda
- 4 szt. pomidory
- 1 szt. cukinia zielona mała
- 1 szt. cukinia żółta mała
- 1 szt. bakłażan mały
- 300 g mięso mielone z indyka
- 2 ząbki czosnek
- 1/3 szkl. pietruszka posiekana
- 2 łyżki oliwa z oliwek z podziałem na pół
- 1 łyżeczka czerwona papryka
- 1 łyżeczka kumin mielony
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/4 szkl. parmezan
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu połącz: mięso mielone, czosnek, pietruszkę, pieprz, sól, kumin mielony, czerwoną paprykę i oliwę z oliwek.
- Dokładnie wymieszaj i stwórz z mieszanki małe kulki.
- Teraz ponacinaj pomidora jak na zdjęciu poniżej.
- W formie na tartę umieść ciasto. Następnie rozprowadź na nim mieszankę z musztardy i jajka.
- Umieść w formie nacięte pomidory. W każdym warzywie ułóż wcześniej przygotowane mięsne kuleczki. Powstałe przerwy wypełnij plastrami warzyw.
- Całość polej oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Wystające krawędzie ciasta złóż do środka, tworząc falbankę. Teraz wstaw formę do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze