PrzepisDania główneTarta z pomidorowymi kwiatkami

Tarta z pomidorowymi kwiatkami

Tarta z pomidorowymi kwiatkami
Pyszności
18.10.2020 17:00, aktualizacja: 22.10.2020 17:40

Przeganiamy szarą i burą jesień genialnymi przepisami. I w tej roli z pewnością genialnie spisze się tarta z pomidorowymi kwiatki. Zresztą za moment sama się przekonasz!

W przygotowaniu warzyw do przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto na tarte
  2. 1 szt. jajko
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek z podziałem na pół
  4. 1 łyżeczka czerwona papryka
  5. 1 łyżeczka kumin mielony
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1/4 szkl. parmezan
  9. 3 łyżki musztarda
  10. 4 szt. pomidory
  11. 1 szt. cukinia zielona mała
  12. 1 szt. cukinia żółta mała
  13. 1 szt. bakłażan mały
  14. 300 g mięso mielone z indyka
  15. 2 ząbki czosnek
  16. 1/3 szkl. pietruszka posiekana

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu połącz: mięso mielone, czosnek, pietruszkę, pieprz, sól, kumin mielony, czerwoną paprykę i oliwę z oliwek.

Obraz

2. Dokładnie wymieszaj i stwórz z mieszanki małe kulki.

Obraz

3. Teraz ponacinaj pomidora jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

4. W formie na tartę umieść ciasto. Następnie rozprowadź na nim mieszankę z musztardy i jajka.

Obraz

5. Umieść w formie nacięte pomidory. W każdym warzywie ułóż wcześniej przygotowane mięsne kuleczki. Powstałe przerwy wypełnij plastrami warzyw.

Obraz

6. Całość polej oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Wystające krawędzie ciasta złóż do środka, tworząc falbankę. Teraz wstaw formę do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także