Tarta ze szpinakiem w kształcie gwiazdy

Tarta ze szpinakiem w kształcie gwiazdy to idealna przekąska zarówno na imprezę ze znajomymi, jak i spotkanie rodzinne. Oryginalne, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, na pewno zachwyci Twoich gości.
W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).
Zobacz także: Pankejki serduszka
Składniki:
PorcjeSer w panierce
- 1 szt. ser camembert
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 1 szkl. bułka tarta
- 2 szt. jajka
Pozostałe składniki
- 1 szt. ciasto francuskie
- 3 szt. jajka
- 3/4 szkl. śmietana 18%
- 150 g świeży szpinak
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 100 g boczek podsmażony
- 1/2 szt. czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- Podziel ser camembert na 8 części.
- Każdy trójkąt obtocz w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju ok. 2 minut.
- W blenderze próżniowym połącz: jajka, śmietanę, pieprz, sól oraz świeży szpinak.
- Na blaszce do pieczenia ułóż ciasto francuskie (musi mieć kształt koła). Następnie ułóż panierowane kawałki sera tak, aby utworzyły gwiazdę. Zwiń do środka wystające elementy ciasta.
- Zieloną mieszankę wlej do środka serowej gwiazdki. Dodaj podsmażony boczek i czerwoną cebulę, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Udekoruj ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze