Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Tarta ze szpinakiem w naszym wykonaniu została poszerzona o pomidorki koktajlowe, które nie tylko dodają jej smaku, ale i uroku. Takich kombinacji nigdy nie jest za wiele!



Zobacz także: Zapiekanka z bakłażanem i makaronem
Składniki:
Porcje- 500 g szpinak baby
- 2 szt. ząbki czosnku
- 2 szt. jajka
- 20 g masło
- 100 g ser feta
- 1 szt. ciasto francuskie
- 12 szt. mini mozzarella
- 12 szt. pomidorki koktajlowe
- 1/4 szkl. parmezan
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na maśle świeży szpinak. Nie zapomnij dodać czosnku.
- Posiekaj podsmażony szpinak. Następnie dodaj do niego parmezan, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel ciasto w taki sposób, aby z jednej części zrobić spód tarty (większy kawałek), a drugą część podziel na cienkie paski.
- Na spodzie z ciasta francuskiego (w centralnej części) ułóż ser fetę i mieszankę ze szpinakiem. Z każdego boku zawiń rogi ciasta do środka.
- Przy pomocy wcześniej przygotowanych pasków z ciasta francuskiego stwórz szachownicę. Na wierzchu ułóż na przemian pomidorki koktajlowe i mini mozzarelle. Tartę wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze