Tęczowa zapiekanka warzywna

Tęczowa zapiekanka warzywna to proste, a zarazem oryginalne danie, które pokocha cała Twoja rodzina. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze genialnie smakuje! Czego chcieć więcej?
W przygotowaniu tej zapiekanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Pierogi z tuńczykiem
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. buraki czerwone
- 2 szt. marchewki
- 2 szt. ziemniaki
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka suszony czosnek
Masa jajeczna
- 180 g śmietana 22%
- 4 szt. jajka
- 125 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka rozmaryn
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania jajecznej mieszanki. W tym celu połącz: jajka, śmietanę 22%, sól, pieprz, śmietankę 30%, rozmaryn i tymianek.
- Przy pomocy robota kuchennego pokrój w plastry ziemniaki, buraki i marchewki.
- Warzywa umieść w 3 osobnych miskach. Następnie do każdego naczynia dodaj mieszankę z jajkami.
- Do pierwszej miski z ziemniakami dodaj suszony czosnek. Do drugiej (z marchewką) dodaj kurkumę. Zaś do trzeciej słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj zawartość każdej miski.
- Następnie umieść w formie do pieczenia, tworząc 3 warstwy. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze