Tiramisu w nowej odsłonie

Tiramisu to chyba najbardziej znany deser na całym świecie. Nic więc dziwnego, że na przestrzeni lat powstało wiele wariacji na jego temat. My również postanowiliśmy zaszaleć i oto co nam wyszło 😍



W przygotowaniu deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo marki Philips.
Zobacz także: Malinowy sernik na spodzie z herbatników
Składniki:
Porcje- 200 g herbatniki kakaowe
- 1/3 szkl. masło roztopione
- 400 g ser mascarpone
- 250 g serek śmietankowy
- 1 szkl. cukier puder
- 3 łyżki ekstrakt waniliowy
- 500 ml śmietanka 36 % schłodzona
- 1 łyżka żelatyna w proszku
- 100 g biszkopty
- 2 łyżki ciemne kakao
- 150 ml czarna kawa
Sposób przygotowania:
- Zblenduj herbatniki i połacz je z roztopionym masłem. Z powstałej mieszanki zrób spód i odstaw na bok.
- W dużej misce połącz: mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.
- W osobnej misce ubij śmietankę, po czym połącz powoli z przygotowaną wcześniej mieszanką.
- Teraz wymieszaj czarną kawę z żelatyną i łyżeczką kremu. Dopiero teraz możesz przelać powstały płyn do kremu. Dokładnie wymieszaj.
- Na spodzie z herbatników umieść połowę masy. Następnie ułóż na wierzchu biszkopty nasączone w kawie.
- Dodaj kolejną warstwę kremu i posyp całość kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego!
Komentarze