Tofu w stylu meksykańskim

Obiad z tofu w roli głównej zrobi furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji ?



Składniki:
Porcje- 200 g tofu
- 2 łyżki sos sojowy
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
- 1 szczypta pieprz cayenne opcjonalnie
- 1/4 szkl. oliwa z oliwek
- 2-3 szt. cebulka dymka
- 3 szt. łodyga selera
- 1 szt. papryka czerwona
- 2-3 szt. ząbki czosnku
- 600 ml bulion warzywny
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 1 szczypta pieprz cayenne
- 1-2 łyżki majeranek świeży
- 1 szkl. passata pomidorowa
- 200 g ryż naturalny surowy
- 250 g czarna fasola
- 1 szczypta sól
- 2-3 szt. liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Zacznij od doprawienia tofu. W tym celu dodaj do niego: sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, kmin rzymski oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, seler naciowy oraz czerwoną paprykę.
- Następnie dodaj czosnek, majeranek, paprykę słodką, pieprz cayenne, liście laurowe, passatę pomidorową oraz bulion warzywny.
- Dodaj surowy ryż i gotuj ok. 30 minut.
- Na samym końcu wrzuć na patelnię czarną fasolę i dopraw solą. Mieszankę połącz z tofu i to wszystko.
- Smacznego!
Komentarze