PrzepisTort fit z masą daktylową

Tort fit z masą daktylową

Tort fit z masą daktylową
Pyszności
04.02.2020 12:00, aktualizacja: 06.02.2020 08:44

Tort fit z masą daktylową ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Do tego mega smaczne ciasto bez pieczenia genialnie się prezentuje. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

Warstwa karmelowa

  1. 160 g suszone daktyle
  2. 200 ml mleko
  3. 1 łyżeczka agar agar

Spód

  1. 160 g ciastka pełnoziarniste
  2. 20 g orzechy laskowe
  3. 45 g erytrytol
  4. 80 g masło orzechowe
  5. 1/3 szkl. mleko

Warstwa biała

  1. 1,5 łyżeczki agar agar
  2. 240 g twaróg chudy
  3. 240 g serek mascarpone
  4. 45 g erytrytol
  5. 200 ml mleko
  6. 1 łyżka miód

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zblenduj ciastka pełnoziarniste, orzechy laskowe, erytrytol, mleko i masło orzechowe. Powstałą mieszankę przełóż do formy i wstaw do lodówki.

Obraz

2. Czas na pierwszą warstwę. Aby powstała, połącz: chudy twaróg, mascarpone, erytrytol i mleko.

Obraz

3. Zblenduj, po czym dodaj miód i agar agar. Lekko podgrzej i rozprowadź połowę w formie do pieczenia. Wstaw do lodówki.

Obraz

4. Połącz daktyle i ciepłe mleko. Odstaw na chwilę na bok, po czym zblenduj.

Obraz

5. Do mieszanki dodaj agar agar i lekko podgrzej.

Obraz

6. Ciemną mieszankę rozprowadź w formie i ponownie wstaw do lodówki. Kiedy warstwa stężeje, dodaj drugą część białej mieszanki i umieść deser po raz trzeci w lodówce.

Obraz

7. Kiedy ciasto będzie nadawało się do krojenia, udekoruj je i to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także