Pyszności
20.09.2016 17:09, aktualizacja: 06.12.2017 09:26Uwielbiam batoniki kit-kat, ale muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że przy ich pomocy można stworzyć tak zjawiskowy tort!
Przepis na deser, o którym mowię, znajdziesz właśnie w tym artykule. Wygląda on przepięknie, ale przysięgam, że smakuje jeszcze lepiej!
Koniecznie go wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz! Twoja rodzina będzie pozytywnie zaskoczona takim tortem.
Przepis poniżej.
Składniki:
- 500 g batoniki Kit Kat
- 400 ml śmietanka
- 400 g gorzka czekolada roztopiona
- 30 g żelatyna
- 300 g bita śmietana
- 4 łyżki cukier
- 100 g biała czekolada starta
- 100 g mleczna czekolada starta
- blaszka do tortów okragła
- wstążka
Sposób przygotowania:
1. Włóż do blendera 140 g batoników Kit-Kat i zmiksuj je.
2. Zmiksowaną masę równomiernie rozłóż w okrągłej blaszce do tortów.
3. Poukładaj pozostałe batoniki Kit Kat dookoła blaszki tak, jak na poniższym zdjęciu. Włóż blaszkę do lodówki.
4. Ubij ze sobą śmietankę, roztopioną gorzką czekoladę i żelatynę.
5. W osobnym naczyniu ubij ze sobą bitą śmietanę i cukier.
6. Połącz ze sobą zawartość obydwóch naczyń i zmiksuj je ze sobą.
7. Wyjmij blaszkę z lodówki. Równomiernie rozsmaruj na cieście przygotowaną masę czekoladową. Włóż blaszkę do lodówki na 3 godziny.
8. Po 3 godzinach wyjmij blaszkę z lodówki. Posyp ciasto z wierzchu startą białą i mleczną czekoladą. Wyjmij ciasto z blaszki. Dla pełnego efektu owiń je wstążką.
9. Prawda, że wygląda cudownie?
10. Smacznego!