Tort naleśnikowy z polewą czekoladową

Tort naleśnikowy z polewą czekoladową i truskawkami to prawdziwy hit w naszych domach. Kiedy go przygotowujemy, nasi bliscy są zachwyceni. Znika z talerzy w mgnieniu oka 😉



Nasz genialny tort przygotowaliśmy przy pomocy sprzętów kuchennych marki Peter Cook z linii Marble. Sprzęty tej marki do kupienia wyłącznie w PEPCO.
Zobacz także: Karkówka duszona z sosem
Składniki:
PorcjeNaleśniki
- 2,5 szkl. mąka pszenna
- 2 szkl. mleko
- 6 szt. jajka
- 1/3 szkl. cukier
- 1/2 szkl. woda
Krem
- 500 ml śmietanka 30% schłodzona
- 1/2 szkl. cukier puder
- 300 g serek śmietankowy
- 3 łyżki krem orzechowy
Polewa czekoladowa
- 150 ml śmietanka 30%
- 100 g gorzka czekolada
- 1/3 szkl. cukier
Dodatki
- 150 g truskawki
- 4 łyżki dżem truskawkowy


Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz mąkę i mleko.
- Jako kolejne składniki dodaj: jajka, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałego ciasta usmaż naleśniki.
- Następnie przygotuj krem. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Po chwili dodaj serek śmietankowy i krem czekoladowy. Powstały krem wstaw do lodówki.
- I na koniec polewa czekoladowa. Aby ją przygotować, połącz w rondelku na palniku: gorzką czekoladę, śmietankę i cukier.
- W powstałej polewie zanurz końcówki truskawek.
- Przełóż naleśniki wcześniej przygotowanym kremem i dżemem truskawkowym.
- Na wierzchu powstałego tortu naleśnikowego rozprowadź polewę czekoladową. Nie zapomnij również o ułożeniu truskawek w czekoladzie. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki minimum na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze