Pyszności
20.07.2018 08:15, aktualizacja: 20.07.2018 13:5520Poniżej zobaczysz instrukcję na przyrządzenie niezwykłego tortu naleśnikowego. Wygląda i smakuje doskonale!
Składniki:
- naleśniki
- 210 g mąka
- 1/2 szklanki cukier puder
- Polewa:
- 170 g czekolada połamana na kostki
- 1 łyżka masło
- 225 ml śmietanka kremówka
- 200 g cukier
- Wykończenie:
- cukier puder
- 80 g kakao
- 100 g cukier
- 6 szt. jajka
- 100 g masło roztopione
- 675 ml mleko ciepłe
- Krem:
- 250 g serek mascarpone
- 400 ml śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
1. Na początku zajmiemy się przygotowaniem naleśników. W tym celu w misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao i 100 g cukru. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawaj jajka, 100 g roztopionego masła i ciepłe mleko. Miksuj tak długo, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki przygotowanej masy. Przechyl patelnię, aby masa zapełniła jej powierzchnię. Kiedy spód będzie dosmażony, przewróć na drugą stronę i dosmaż, a następnie przełóż naleśnika na talerz. Powtarzaj tę samą czynność, aż do całkowitego wykorzystania masy.
3. Teraz zajmiemy się przygotowaniem kremu. W tym celu ubij śmietankę 30 %, a następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone i 1/2 szklanki cukru pudru. Ułóż górę z naleśników, każdego z nich przekładając przygotowanym kremem. Następnie dociśnij tort talerzem i pozbądź się kremu z jego boków.
4. Na koniec zajmiemy się przygotowaniem polewy. W tym celu podgrzej śmietanę wraz z cukrem i doprowadź ją do wrzenia. Następnie zalej mieszanką czekoladę w kostkach wraz z łyżką masła. Mieszaj tak długo, aż polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie nasmaruj polewą wierzch i boki tortu. Na koniec posyp tort z wierzchu cukrem pudrem.
5. Gotowy tort przechowuj w lodówce.
6. Smacznego!