PrzepisDeseryPrzepyszny tort naleśnikowy

Przepyszny tort naleśnikowy

Przepyszny tort naleśnikowy
Pyszności
20.07.2018 08:15, aktualizacja: 20.07.2018 13:55

20Poniżej zobaczysz instrukcję na przyrządzenie niezwykłego tortu naleśnikowego. Wygląda i smakuje doskonale!

Składniki:

  1. naleśniki
  2. 210 g mąka
  3. 1/2 szklanki cukier puder
  4. Polewa:
  5. 170 g czekolada połamana na kostki
  6. 1 łyżka masło
  7. 225 ml śmietanka kremówka
  8. 200 g cukier
  9. Wykończenie:
  10. cukier puder
  11. 80 g kakao
  12. 100 g cukier
  13. 6 szt. jajka
  14. 100 g masło roztopione
  15. 675 ml mleko ciepłe
  16. Krem:
  17. 250 g serek mascarpone
  18. 400 ml śmietanka 30%
Sposób przygotowania:

1. Na początku zajmiemy się przygotowaniem naleśników. W tym celu w misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao i 100 g cukru. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawaj jajka, 100 g roztopionego masła i ciepłe mleko. Miksuj tak długo, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Obraz

2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki przygotowanej masy. Przechyl patelnię, aby masa zapełniła jej powierzchnię. Kiedy spód będzie dosmażony, przewróć na drugą stronę i dosmaż, a następnie przełóż naleśnika na talerz. Powtarzaj tę samą czynność, aż do całkowitego wykorzystania masy.

Obraz

3. Teraz zajmiemy się przygotowaniem kremu. W tym celu ubij śmietankę 30 %, a następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone i 1/2 szklanki cukru pudru. Ułóż górę z naleśników, każdego z nich przekładając przygotowanym kremem. Następnie dociśnij tort talerzem i pozbądź się kremu z jego boków.

Obraz

4. Na koniec zajmiemy się przygotowaniem polewy. W tym celu podgrzej śmietanę wraz z cukrem i doprowadź ją do wrzenia. Następnie zalej mieszanką czekoladę w kostkach wraz z łyżką masła. Mieszaj tak długo, aż polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie nasmaruj polewą wierzch i boki tortu. Na koniec posyp tort z wierzchu cukrem pudrem.

Obraz

5. Gotowy tort przechowuj w lodówce.

Obraz
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także