Tort ziemniaczany na śniadanie lub kolację

Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszny tort ziemniaczany, który świetnie sprawdzi się zarówno jako propozycja na śniadanie, jak i na kolację.



Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Zobacz także: Wrapy z pieczoną pastą czyli genialny przepis na tortille
Składniki:
Porcje- 3-4 szt. ziemniaki
- 3 łyżki olej roślinny
- 1/2 szkl. parmezan starty
- 4 szt. jajka
- 150 g śmietana 18%
- 1 szt. cukinia mała
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki czarny pieprz
- 300 g filety z łososia
- 1 szt. mały brokuł blanszowany
Sposób przygotowania:
- Połącz plasterki ziemniaków z olejem roślinnym oraz parmezanem.
- W centralnej części formy do pieczenia umieść naczynie żaroodporne. Następnie dookoła ułóż wcześniej przygotowane ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W misce połącz ze sobą jajka, śmietanę 18%, startą na tarce cukinię, natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
- Jako kolejne składniki dodaj łososia oraz brokuł.
- Przełóż mieszankę na ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym umieść śmietanę 18% i mozzarellę. Formę do pieczenia wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze