PrzepisDania główneTort ziemniaczany na śniadanie lub kolację

Tort ziemniaczany na śniadanie lub kolację

Tort ziemniaczany na śniadanie lub kolację
Pyszności
16.05.2019 17:00, aktualizacja: 20.09.2020 15:03

Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszny tort ziemniaczany, który świetnie sprawdzi się zarówno jako propozycja na śniadanie, jak i na kolację.

Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

  1. 3-4 szt. ziemniaki
  2. 3 łyżki olej roślinny
  3. 1 szt. mały brokuł blanszowany
  4. 1/2 szkl. parmezan starty
  5. 4 szt. jajka
  6. 150 g śmietana 18%
  7. 1 szt. cukinia mała
  8. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  9. 1/2 łyżeczki sól
  10. 1/2 łyżeczki czarny pieprz
  11. 300 g filety z łososia

Sposób przygotowania:

1. Połącz plasterki ziemniaków z olejem roślinnym oraz parmezanem.

Obraz

2. W centralnej części formy do pieczenia umieść naczynie żaroodporne. Następnie dookoła ułóż wcześniej przygotowane ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W misce połącz ze sobą jajka, śmietanę 18%, startą na tarce cukinię, natkę pietruszki, sól oraz pieprz.

Obraz

4. Jako kolejne składniki dodaj łososia oraz brokuł.

Obraz

5. Przełóż mieszankę na ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym umieść śmietanę 18% i mozzarellę. Formę do pieczenia wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także