Wirtualna Polska

Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami

Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami

Większość z nas kojarzy tortillę z tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Taka wersja stała się popularna praktycznie na całym świecie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

A co gdyby tak trochę pokombinować i użyć placka tortilli do przyrządzenia pysznego deseru? Muszę przyznać, że to naprawdę świetny pomysł, ponieważ w efekcie powstał wspaniały deser – tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami. Mmm, na samą myśl już cieknie mi ślinka!

Przepis znajdziesz poniżej.

Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Włóż herbatniki do blendera, dobrze je zmiel i rozsyp na talerzu.
    Włóż herbatniki do blendera, dobrze je zmiel i rozsyp na talerzu.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Z placków tortilli powyciskaj okręgi o średnicy ok. 8-9cm.
    Z placków tortilli powyciskaj okręgi o średnicy ok. 8-9cm.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy zacznie bulgotać, chwyć okręg z tortilli szczypcami i zanurz go w gorącym oleju. Po 5 sekundach, za pomocą szczypiec złóż tortillę na pół i zanurz ją w oleju na ponowne 5 sekund. Powtórz tę samą czynność z pozostałymi kawałkami tortilli.
    Rozgrzej olej na patelni. Kiedy zacznie bulgotać, chwyć okręg z tortilli szczypcami i zanurz go w gorącym oleju. Po 5 sekundach, za pomocą szczypiec złóż tortillę na pół i zanurz ją w oleju na ponowne 5 sekund. Powtórz tę samą czynność z pozostałymi kawałkami tortilli.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Każdy usmażony kawałek tortilli dokładnie posyp zmielonymi herbatnikami.
    Każdy usmażony kawałek tortilli dokładnie posyp zmielonymi herbatnikami.
  5. Do miski włóż serek śmietankowy, sok z cytryny i olejek waniliowy. Ubij na kremową masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodaj cukier puder i ubijaj tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta. Uzyskaną masę przełóż do torebki z suwakiem, zamknij ją i włóż do lodówki na 20 minut.
    Do miski włóż serek śmietankowy, sok z cytryny i olejek waniliowy. Ubij na kremową masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodaj cukier puder i ubijaj tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta. Uzyskaną masę przełóż do torebki z suwakiem, zamknij ją i włóż do lodówki na 20 minut.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Po 20 minutach, wyjmij torebkę z lodówki i odetnij jeden z jej dolnych rogów.
    Po 20 minutach, wyjmij torebkę z lodówki i odetnij jeden z jej dolnych rogów.
  7. Wyciśnij nadzienie do usmażonych placków tortilli.
    Wyciśnij nadzienie do usmażonych placków tortilli.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  8. Na koniec, na wierzch każdego placka, dodaj twoje ulubione owoce w syropie.
    Na koniec, na wierzch każdego placka, dodaj twoje ulubione owoce w syropie.
  9. Smacznego!
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×