Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami

Większość z nas kojarzy tortillę z tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Taka wersja stała się popularna praktycznie na całym świecie.



A co gdyby tak trochę pokombinować i użyć placka tortilli do przyrządzenia pysznego deseru? Muszę przyznać, że to naprawdę świetny pomysł, ponieważ w efekcie powstał wspaniały deser – tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami. Mmm, na samą myśl już cieknie mi ślinka!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 2 szt. placki do tortilli
- 100 g herbatniki maślane
- olej
- 200 g serek śmietankowy
- 1 łyżeczka olejek waniliowy
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 240 ml śmietana kremówka
- 60 g cukier puder
- 1 szt. torebka z suwakiem
- twoje ulubione owoce w syropie my użyliśmy jagód
Sposób przygotowania:
- Włóż herbatniki do blendera, dobrze je zmiel i rozsyp na talerzu.
- Z placków tortilli powyciskaj okręgi o średnicy ok. 8-9cm.
- Rozgrzej olej na patelni. Kiedy zacznie bulgotać, chwyć okręg z tortilli szczypcami i zanurz go w gorącym oleju. Po 5 sekundach, za pomocą szczypiec złóż tortillę na pół i zanurz ją w oleju na ponowne 5 sekund. Powtórz tę samą czynność z pozostałymi kawałkami tortilli.
- Każdy usmażony kawałek tortilli dokładnie posyp zmielonymi herbatnikami.
- Do miski włóż serek śmietankowy, sok z cytryny i olejek waniliowy. Ubij na kremową masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodaj cukier puder i ubijaj tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta. Uzyskaną masę przełóż do torebki z suwakiem, zamknij ją i włóż do lodówki na 20 minut.
- Po 20 minutach, wyjmij torebkę z lodówki i odetnij jeden z jej dolnych rogów.
- Wyciśnij nadzienie do usmażonych placków tortilli.
- Na koniec, na wierzch każdego placka, dodaj twoje ulubione owoce w syropie.
- Smacznego!
Komentarze