Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami

Większość z nas kojarzy tortillę z tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Taka wersja stała się popularna praktycznie na całym świecie.

A co gdyby tak trochę pokombinować i użyć placka tortilli do przyrządzenia pysznego deseru? Muszę przyznać, że to naprawdę świetny pomysł, ponieważ w efekcie powstał wspaniały deser – tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami. Mmm, na samą myśl już cieknie mi ślinka!

Przepis znajdziesz poniżej.

Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszna tortilla na słodko z herbatnikami, nadzieniem sernikowym i owocami
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Włóż herbatniki do blendera, dobrze je zmiel i rozsyp na talerzu.
    Włóż herbatniki do blendera, dobrze je zmiel i rozsyp na talerzu.
  2. Z placków tortilli powyciskaj okręgi o średnicy ok. 8-9cm.
    Z placków tortilli powyciskaj okręgi o średnicy ok. 8-9cm.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy zacznie bulgotać, chwyć okręg z tortilli szczypcami i zanurz go w gorącym oleju. Po 5 sekundach, za pomocą szczypiec złóż tortillę na pół i zanurz ją w oleju na ponowne 5 sekund. Powtórz tę samą czynność z pozostałymi kawałkami tortilli.
    Rozgrzej olej na patelni. Kiedy zacznie bulgotać, chwyć okręg z tortilli szczypcami i zanurz go w gorącym oleju. Po 5 sekundach, za pomocą szczypiec złóż tortillę na pół i zanurz ją w oleju na ponowne 5 sekund. Powtórz tę samą czynność z pozostałymi kawałkami tortilli.
  4. Każdy usmażony kawałek tortilli dokładnie posyp zmielonymi herbatnikami.
    Każdy usmażony kawałek tortilli dokładnie posyp zmielonymi herbatnikami.
  5. Do miski włóż serek śmietankowy, sok z cytryny i olejek waniliowy. Ubij na kremową masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodaj cukier puder i ubijaj tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta. Uzyskaną masę przełóż do torebki z suwakiem, zamknij ją i włóż do lodówki na 20 minut.
    Do miski włóż serek śmietankowy, sok z cytryny i olejek waniliowy. Ubij na kremową masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodaj cukier puder i ubijaj tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta. Uzyskaną masę przełóż do torebki z suwakiem, zamknij ją i włóż do lodówki na 20 minut.
  6. Po 20 minutach, wyjmij torebkę z lodówki i odetnij jeden z jej dolnych rogów.
    Po 20 minutach, wyjmij torebkę z lodówki i odetnij jeden z jej dolnych rogów.
  7. Wyciśnij nadzienie do usmażonych placków tortilli.
    Wyciśnij nadzienie do usmażonych placków tortilli.
  8. Na koniec, na wierzch każdego placka, dodaj twoje ulubione owoce w syropie.
    Na koniec, na wierzch każdego placka, dodaj twoje ulubione owoce w syropie.
  9. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×