PrzepisDania główneTo chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!
To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!
Pyszności
28.06.2016 19:29, aktualizacja: 01.06.2017 14:43Tortilla to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Praktycznie w każdym mieście znajdzie się miejsce, które oferuje to danie.
Zamiast kupować gotową tortillę, spróbuj zrobić ją sam. To bardzo proste! W tym artykule zaprezentuję ci najlepszy sposób na wykonanie tortilli, jaki znam.
Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Dokładna instrukcja, krok po kroku, znajduje się poniżej.
Składniki:
- Marynata do kurczaka:
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki czosnek wycisnięty
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 230 g jogurt naturalny
- tortilla
- 4 liście sałata drobno posiekana
- 6 plastrów pomidor
- 2 łyżeczki czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
- 2 łyżeczki kukurydza
- 1 szt. placek do tortilli
- pieprz
- kminek
- sól
- rozmaryn
- 1 łyżeczka czosnek wyciśnięty
- 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze kawałki
- sos czosnkowy
- 2 łyżki majonez
Sposób przygotowania:
1. Na początek zajmiemy się przygotowaniem marynaty do kurczaka. W tym celu do miski wlej oliwę z oliwek i według twojego uznania i upodobań przypraw pieprzem, kminkiem, solą, rozmarynem i 1 łyżeczką czosnku.
2. Do miski włóż pokrojoną pierś z kurczaka i dokładnie wymieszaj mięso z marynatą.
3. Mięso pokryte marynatą przełóż do opiekacza i piecz przez 4 minuty. Jeżeli nie dysponujesz opiekaczem, użyj do tego patelni grillowej.
4. Teraz przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki włóż majonez, czosnek, zioła prowansalskie i jogurt naturalny. Dobrze wymieszaj.
5. Rozłóż placek do tortilli na stole i nasmaruj go cienką warstwą sosu czosnkowego.
6. Następnie środek placka posyp posiekaną sałatą. Na sałacie połóż plastry pomidora, czerwoną cebulę i kukurydzę. Na samej górze umieść 3 kawałki przygotowanego wcześniej kurczaka.
7. Zawiń tortillę w kopertę. W tym celu najpierw zagnij dół tortilli do środka, a następnie jej boki.
8. Włóż tortillę do opiekacza i piecz przez kilka minut.
9. Po kilku minutach przełóż na talerz. Możesz przekroić ją na pół.
10. Smacznego!