Kategorie Dania

To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!

Tortilla to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Praktycznie w każdym mieście znajdzie się miejsce, które oferuje to danie.

Zamiast kupować gotową tortillę, spróbuj zrobić ją sam. To bardzo proste! W tym artykule zaprezentuję ci najlepszy sposób na wykonanie tortilli, jaki znam.

Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Dokładna instrukcja, krok po kroku, znajduje się poniżej.

To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Na początek zajmiemy się przygotowaniem marynaty do kurczaka. W tym celu do miski wlej oliwę z oliwek i według twojego uznania i upodobań przypraw pieprzem, kminkiem, solą, rozmarynem i 1 łyżeczką czosnku.
    Na początek zajmiemy się przygotowaniem marynaty do kurczaka. W tym celu do miski wlej oliwę z oliwek i według twojego uznania i upodobań przypraw pieprzem, kminkiem, solą, rozmarynem i 1 łyżeczką czosnku.
  2. Do miski włóż pokrojoną pierś z kurczaka i dokładnie wymieszaj mięso z marynatą.
    Do miski włóż pokrojoną pierś z kurczaka i dokładnie wymieszaj mięso z marynatą.
  3. Mięso pokryte marynatą przełóż do opiekacza i piecz przez 4 minuty. Jeżeli nie dysponujesz opiekaczem, użyj do tego patelni grillowej.
    Mięso pokryte marynatą przełóż do opiekacza i piecz przez 4 minuty. Jeżeli nie dysponujesz opiekaczem, użyj do tego patelni grillowej.
  4. Teraz przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki włóż majonez, czosnek, zioła prowansalskie i jogurt naturalny. Dobrze wymieszaj.
    Teraz przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki włóż majonez, czosnek, zioła prowansalskie i jogurt naturalny. Dobrze wymieszaj.
  5. Rozłóż placek do tortilli na stole i nasmaruj go cienką warstwą sosu czosnkowego.
    Rozłóż placek do tortilli na stole i nasmaruj go cienką warstwą sosu czosnkowego.
  6. Następnie środek placka posyp posiekaną sałatą. Na sałacie połóż plastry pomidora, czerwoną cebulę i kukurydzę. Na samej górze umieść 3 kawałki przygotowanego wcześniej kurczaka.
    Następnie środek placka posyp posiekaną sałatą. Na sałacie połóż plastry pomidora, czerwoną cebulę i kukurydzę. Na samej górze umieść 3 kawałki przygotowanego wcześniej kurczaka.
  7. Zawiń tortillę w kopertę. W tym celu najpierw zagnij dół tortilli do środka, a następnie jej boki.
    Zawiń tortillę w kopertę. W tym celu najpierw zagnij dół tortilli do środka, a następnie jej boki.
  8. Włóż tortillę do opiekacza i piecz przez kilka minut.
    Włóż tortillę do opiekacza i piecz przez kilka minut.
  9. Po kilku minutach przełóż na talerz. Możesz przekroić ją na pół.
    Po kilku minutach przełóż na talerz. Możesz przekroić ją na pół.
  10. Smacznego!
To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!
102510