×

To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!

Tortilla to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Praktycznie w każdym mieście znajdzie się miejsce, które oferuje to danie.

Zamiast kupować gotową tortillę, spróbuj zrobić ją sam. To bardzo proste! W tym artykule zaprezentuję ci najlepszy sposób na wykonanie tortilli, jaki znam.

Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Dokładna instrukcja, krok po kroku, znajduje się poniżej.

To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
To chyba najlepsza tortilla, jaką jadłam, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Pyszności!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Na początek zajmiemy się przygotowaniem marynaty do kurczaka. W tym celu do miski wlej oliwę z oliwek i według twojego uznania i upodobań przypraw pieprzem, kminkiem, solą, rozmarynem i 1 łyżeczką czosnku.
    Na początek zajmiemy się przygotowaniem marynaty do kurczaka. W tym celu do miski wlej oliwę z oliwek i według twojego uznania i upodobań przypraw pieprzem, kminkiem, solą, rozmarynem i 1 łyżeczką czosnku.
  2. Do miski włóż pokrojoną pierś z kurczaka i dokładnie wymieszaj mięso z marynatą.
    Do miski włóż pokrojoną pierś z kurczaka i dokładnie wymieszaj mięso z marynatą.
  3. Mięso pokryte marynatą przełóż do opiekacza i piecz przez 4 minuty. Jeżeli nie dysponujesz opiekaczem, użyj do tego patelni grillowej.
    Mięso pokryte marynatą przełóż do opiekacza i piecz przez 4 minuty. Jeżeli nie dysponujesz opiekaczem, użyj do tego patelni grillowej.
  4. Teraz przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki włóż majonez, czosnek, zioła prowansalskie i jogurt naturalny. Dobrze wymieszaj.
    Teraz przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki włóż majonez, czosnek, zioła prowansalskie i jogurt naturalny. Dobrze wymieszaj.
  5. Rozłóż placek do tortilli na stole i nasmaruj go cienką warstwą sosu czosnkowego.
    Rozłóż placek do tortilli na stole i nasmaruj go cienką warstwą sosu czosnkowego.
  6. Następnie środek placka posyp posiekaną sałatą. Na sałacie połóż plastry pomidora, czerwoną cebulę i kukurydzę. Na samej górze umieść 3 kawałki przygotowanego wcześniej kurczaka.
    Następnie środek placka posyp posiekaną sałatą. Na sałacie połóż plastry pomidora, czerwoną cebulę i kukurydzę. Na samej górze umieść 3 kawałki przygotowanego wcześniej kurczaka.
  7. Zawiń tortillę w kopertę. W tym celu najpierw zagnij dół tortilli do środka, a następnie jej boki.
    Zawiń tortillę w kopertę. W tym celu najpierw zagnij dół tortilli do środka, a następnie jej boki.
  8. Włóż tortillę do opiekacza i piecz przez kilka minut.
    Włóż tortillę do opiekacza i piecz przez kilka minut.
  9. Po kilku minutach przełóż na talerz. Możesz przekroić ją na pół.
    Po kilku minutach przełóż na talerz. Możesz przekroić ją na pół.
  10. Smacznego!
 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję. Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa? Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również […]

6 zagrań marketingowych, na które wciąż się nabieramy. Jak ich unikać i nie dać się naciągać?

Jakie zagrania marketingowe stosują supermarkety? Jak ich uniknąć i nie dać się nabrać? Odkrywamy tajemnice dużych sklepów! Zagrania marketingowe: Darmowa degustacja Zapewne wielokrotnie natknąłeś się na darmowe degustacje w supermarketach. Od jogurtów, przez przetwory, a nawet po grillowane kiełbaski. Oczywiście, ich celem jest to, żebyś zapoznał się z produktem i chętnie wrzucił do koszyka. Nie […]

Luksusowe delikatesy w Warszawie. Które? Jakie są ceny? Za kg szynki zapłacisz ponad 200 zł

Które delikatesy są najdroższe w Warszawie? Gdzie można zrobić luksusowe zakupy? Najdroższy sklep spożywczy oferuje produkty z najwyższej półki. Jakie są ceny? Gdzie się znajduje? Najdroższe delikatesy w Polsce – jakie ceny, co można kupić? W 2020 w Vitkacu znalazło się miejsce dla prawie 200 marek odzieżowych, uznawanych za luksusowe i skierowanych do najbogatszych. Można […]

Soki Team X trafiły – smaki, skład, cena, gdzie kupić? Sprawdzamy

Team X wypuścił limitowaną serię soków sygnowanych swoim logo. Gdzie je kupić? Dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Jaki mają skład i ile kosztują? Powtórzą sukces Ekipy? Team X – kto to? W 2019 roku z inicjatywy Stuarta Burtona powstał projekt „Team X”. Twórcy internetowi zamieszkali razem w jednym domu. tworząc wspólnie filmiki na Youtube.Skład […]

TikTok otwiera restauracje. Jakie menu? Kiedy? Znane potrawy dostarczą do domu

TikTok to platforma, która coraz bardziej rośnie w siłę. Przyciąga nie tylko młode osoby, ale również starszą widownię. Na fali swojej popularności twórcy aplikacji chcą stworzyć sieć restauracji. Kiedy i z jakim menu? Przepisy z TikToka podbijają świat TikTok to nie tylko konta influencerów, układy taneczne, zwierzaki i szeroko rozumiana komedia. To również mnóstwo prostych […]

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste rozwiązania i wskazówki

Święta, święta i po świętach. To hasło padło zapewne w wielu polskich domach. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wskazówki i porady, które zapobiegają marnowaniu potraw. Naprawdę skuteczne. Ile marnujemy jedzenia w Polsce? Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas […]

zamknij