Tortille na słodko i na słono – idealna receptura na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka to jedno z najważniejszych świąt w kalendarzu każdego rodzica. Dlatego też postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego z tej okazji ?
Połączyliśmy gotowanie ze świetną zabawą i tak oto powstały nasze dzisiejsze przepisy. Maluchy z pewnością będą zachwycone taką kombinacją ?
Składniki:
PorcjeTortilla na słono
- 1 szt. tortilla
- 4 łyżki sos pomidorowy
- 1 szczypta sól
- 2 łyżeczki oregano
- 1/3 szkl. mozzarella
- 7 szt. szynka z indyka
- 4 łyżki kukurydza
- 1/4 szkl. ananas
Sposób przygotowania:
Tortilla na słodko
- Na placku z tortilli rozprowadź nutellę. Może również zrobić to Twój mały pomocnik ?
- Na brzegu tortilli ułóż obranego banana i zwiń ciasto (jak zna zdjęciu poniżej).
- Ułóż zawiniątka w formie do pieczenia. Na wierchu rozprowadź miód. Następnie wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- I to wszystko!
Tortilla na słono
- Na tortilli rozprowadź sos pomidorowy. W tym również może wyręczyć Cię Twój mały pomocnik ?
- Dodajcie sól, oregano i mozzarellę.
- I teraz najlepsze - pozwól maluchowi wybrać i ułożyć konkretne składniki. Nie dość, że stworzy wymarzoną pizzę, to jeszcze będzie się przy tym świetnie bawić. Nasz mały pomocnik Tomek, wybrał szynkę z indyka, kurczaka i ananasa.
- Wstaw pizzę do piekarnika na 10-15 minut (temp. 190 stopni Celsjusza). Smacznego!
Komentarze