Tostowa cynamonka

Naszym zdaniem cynamonek nigdy za wiele, dlatego tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszne danie, które sprawdzi się świetnie zarówno w roli śniadania, jak i deseru.



Składniki:
Porcje- 16 szt. chleb tostowy
- 40 g masło w temperaturze pokojowej
- 150 g cukier muscovado
Sos
- 250 ml śmietanka 30%
- 3 szt. jajka
- 50 ml mleko
- 2 łyżki cukier biały
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
Lukier
- 1 szkl. cukier puder
- 2 łyżki masło roztopione
- 1 łyżka mleko


Sposób przygotowania:
- Odetnij skórki z każdej kromki chleba tostowego. Następnie rozwałkuj i połącz ze sobą, tworząc prostokąt.
- Na całej powierzchni rozprowadź masło i cukier muscovado, połączony z cynamonem. Ponownie rozwałkuj i podziel na mniejsze kawałki.
- Stwórz gigantyczny rulon i umieść w formie do pieczenia.
- Czas przygotować sos, łącząc ze sobą: jajka, mleko, śmietankę, cukier biały i ekstrakt waniliowy.
- Powstałą mieszanką zalej tostową cynamonkę. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj lukier, którym udekorujesz gotowy wypiek.
- Smacznego!
Komentarze