in

Pączki od babci

Już jutro wszyscy będziemy zajadać się pysznymi pączkami. W końcu mamy Tłusty Czwartek, więc trzeba dotrzymać tradycji i zjeść choć jednego pączka. W przeciwnym wypadku, cały rok będzie nieudany.

A skoro już mowa o pączkach 🙂 Przychodzimy dziś z przepisem na tradycyjne pączki domowej roboty. Tego nie można przegapić!

Tradycyjne pączki domowej roboty
Tradycyjne pączki domowej roboty
20
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Ciepłe i rozkruszone drożdże zasyp cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy mieszanka się rozpuści dodaj letnie mleko. Dokładnie wymieszaj.
    Ciepłe i rozkruszone drożdże zasyp cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy mieszanka się rozpuści dodaj letnie mleko. Dokładnie wymieszaj.
  2. Powstały roztwór przelej do miksera, dodaj całe jajka i żółtka.
    Powstały roztwór przelej do miksera, dodaj całe jajka i żółtka.
  3. Zacznij dodawać stopniowo mąkę.
    Zacznij dodawać stopniowo mąkę.
  4. Na samym końcu dodaj olej (stopniowo) i wódkę (dzięki temu pączki nie będą wpijać oleju).
    Na samym końcu dodaj olej (stopniowo) i wódkę (dzięki temu pączki nie będą wpijać oleju).
  5. Powstałe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
    Powstałe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
  6. Następnie rozwałkuj je i wytnij kółka. Na środku każdego elementu rozprowadź konfiturę i zawiń. Powinnaś otrzymać efekt jak na zdjęciu poniżej.
    Następnie rozwałkuj je i wytnij kółka. Na środku każdego elementu rozprowadź konfiturę i zawiń. Powinnaś otrzymać efekt jak na zdjęciu poniżej.
  7. Pączki smaż w rozgrzanym oleju. Aby się nie przypaliły, dodawaj co jakiś czas surowe kawałki ziemniaka.
    Pączki smaż w rozgrzanym oleju. Aby się nie przypaliły, dodawaj co jakiś czas surowe kawałki ziemniaka.
  8. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem i to wszystko!
    Gotowe pączki posyp cukrem pudrem i to wszystko!