Trio chocolade

Dziś przychodzimy do was z przepisem autorstwa Aleksandry Janowskiej, która należy do grupy „Nasze Pyszności”. Jej przepis na kolorową babkę bez pieczenia cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Tego nie można przegapić!
Składniki:
PorcjeWarstwa z białej czekolady
- 100 ml woda zimna
- 12 g żelatyna
- 200 ml śmietanka 30%
- 200 ml mleko
- 150 g czekolada biała
Warstwa z mlecznej czekolady
- 100 ml woda
- 12 g żelatyna
- 200 ml śmietanka 30%
- 200 ml mleko
- 150 g czekolada mleczna
Warstwa z gorzkiej czekolady
- 100 ml woda
- 12 g żelatyna
- 150 ml śmietana 30%
- 150 ml mleko
- 200 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą wodę i żelatynę. Mieszankę odstaw na chwilę do napęcznienia.
- W rondelku połącz ze sobą mleko i czekoladę. Kiedy drugi składnik się rozpuści, dodaj śmietankę, a po chwili wcześniej przygotowaną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do formy. Chłodź przez 3 godziny.
- Przygotuj drugą warstwę z mlecznej czekolady, stosując się do instrukcji powyżej. Ponownie umieść deser w lodówce na 3 godziny.
- Po tym czasie przygotuj ostatnią warstwę z gorzkiej czekolady (zgodnie z instrukcją powyżej). Po raz ostatni włóż babkę do lodówki na 3 godziny.
- A oto jak prezentuje się efekt końcowy. Czyż nie wygląda genialnie?
Komentarze