PrzepisPrzekąskiTrójkąciki z tortilli z wołowiną, papryką, jalapeño i serem
Trójkąciki z tortilli z wołowiną, papryką, jalapeño i serem
Pyszności
04.04.2017 17:02, aktualizacja: 31.05.2017 15:30Poniżej zobaczysz przepis na pyszne trójkąciki z tortilli z wołowiną, papryką, jalapeño i serem. Idealne na imprezę i nie tylko!
Składniki:
- 450 g stek wołowy
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. papryczka jalapeño pokrojona
- 1 łyżka masło
- 2 szt. placki do tortilli
- 2 szklanki ser żółty starty
- sos
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminek
- olej
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 3 szt. papryka pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
1. Nasmaruj stek wołowi oliwą z oliwek, a następnie z obydwóch stron dopraw go solą, pieprzem, chilli w proszku i kminkiem.
2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią doprawionego steka. Smaż na dużym ogniu, 3 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij steka z patelni i pokrój go na kawałki.
3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj papryki i papryczkę jalapeño. Dopraw solą i pieprzem. Smaż tak długo, aż papryka będzie miękka.
4. Na patelni roztop masło, a następnie włóż na nią placek do tortilli. Posyp go startym serem, następnie połóż kawałki steku i podsmażoną paprykę. Ponownie posyp serem i przykryj drugim plackiem tortilli.
5. Smaż z obydwóch stron tak długo, aż placek będzie miał złocisty kolor.
6. Zdejmij tortillę z patelni i pokrój ją na trójkąciki. Podawaj z twoimi ulubionymi sosami.
7. Smacznego!