Trójkolorowa chałka

Trójkolorowa chałka to nasz niezawodny przepis na pyszne śniadanie w słodkim wydaniu. Kiedy ją przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.
Miks truskawkowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Zrolowane żelki z owoców
Składniki:
Porcje szt.Rozczyn
- 180 ml mleko ciepłe
- 60 g cukier
- 3 łyżki mąka
- 15 g świeże drożdże
Pozostałe składniki
- 500 g mąka +do podsypania
- 50 g masło roztopione
- 3-4 szt. jajka
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki ciemne kakao
- 150 g truskawki
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu, po czym odstaw go do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie połącz go z mąką, jajkami, cukrem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i podziel na 3 części.
- Zmiksuj w blenderze świeże truskawki.
- Następnie przelej powstałą mieszankę do jednej miseczki wraz z 50 g mąki. Do drugiej miski dodaj kakao, a do trzeciej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie zawartość każdej miski i odstaw na godzinę.
- Z powstałych mieszanek stwórz 3 poziome kawałki. Następnie spleć je w warkocz. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, po czym wstaw do piekarnika 45 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze