PrzepisDeseryTruskawkowe szaleństwo - pyszny deser, który pokochają wszyscy miłośnicy słodkości.

Truskawkowe szaleństwo - pyszny deser, który pokochają wszyscy miłośnicy słodkości.

Truskawkowe szaleństwo - pyszny deser, który pokochają wszyscy miłośnicy słodkości.
Pyszności
14.07.2016 17:00, aktualizacja: 25.05.2017 16:48

Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkości i lubisz przyrządzać desery, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Dzisiaj zaprezentuję ci wspaniały sposób na przygotowanie super pysznego deseru - "truskawkowego szaleństwa".

Kiedy spróbujesz tych pyszności, jestem pewna, że od razu zakochasz się w tym smaku. Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przyrządzanie, ponieważ już na sam widok ślinka mi cieknie...

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 230 g płatki owsiane
  2. 170 g mąka
  3. 1 łyżka mleko
  4. 1 łyżeczka masło do wysmarowania blaszki
  5. 1/4 łyżeczki imbir
  6. 1/4 łyżeczki sól
  7. 115 g cukier brązowy
  8. 6 łyzek masło roztopione
  9. 460 g truskawki pokrojone
  10. 1/2 łyżki cukier puder + 115 g do wykonania lukru
  11. 1 łyżka sok z cytryny
  12. 1/2 łyżeczki olejek waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż płatki owsiane, mąkę, imbir, sól i cukier brązowy. Dokładnie wymieszaj.
2. Do mieszanki dodaj roztopione masło i dobrze wszystko wymieszaj.
3. Odmierz 100 g z powstałej mieszanki i odłóż na bok.
4. Nasmaruj blaszkę cienką warstwą masła. Wsyp do blaszki mieszankę z płatków, a następnie za pomocą rąk, równomiernie ją rozprowadź i dociśnij.
5. Na płatkach równomiernie rozsyp 230 g pokrojonych truskawek, a następnie posyp je 1/2 łyżki cukru pudru i polej sokiem z cytryny.
6. Dodaj pozostałe 230 g truskawek, a następnie równomiernie posyp je 100 g pozostałej mieszanki z płatków owsianych. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 35 minut.
7. W między czasie zajmiemy się przygotowaniem lukru. W tym celu do miski włóż 115 g cukru pudru, olejek waniliowy i mleko. Mieszaj tak długo, aż masa będzie jednolita i gładka.
8. Po 35 minutach wyjmij gotowy deser z piekarnika. Kiedy ostygnie, polej go przygotowanym lukrem, a następnie pokrój na kawałki.
9. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także