PrzepisDeseryTruskawkowo-czekoladowy deser

Truskawkowo-czekoladowy deser

Truskawkowo-czekoladowy deser
Pyszności
27.08.2017 11:35

I po raz kolejny propozycja dla prawdziwych fanów słodkości. Temu deserowi po prostu nie sposób się oprzeć :) Same pyszności! :)

Składniki:

  1. 200 g masło
  2. 150 g cukier
  3. 50 g cukier puder
  4. 500 g serek mascaropone
  5. 4 szt. jajka
  6. 150 g orzechy włoskie
  7. 130 g mąka
  8. 60 g kakao
  9. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  10. 100 g dżem truskawkowy
  11. 500 g truskawki
  12. 200 ml śmietana 30%
Sposób przygotowania:

1. W mikserze połącz ze sobą masło, cukier, jajka, orzechy włoskie, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Powstałe ciasto przełóż do formy i piecz w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 35 minut.

Obraz

2. Kiedy ciasto już ostygnie, usuń z jego środka całą zawartość (jak na zdjęciu poniżej) i umieść tam dżem truskawkowy. Następnie ułóż truskawki.

Obraz

3. Ponownie użyj miksera. Tym razem ubij jednak śmietankę, a następnie dodawaj stopniowo cukier puder i serek mascarpone. Gotową masą przykryj truskawki i następnie posyp ją ciastem, które wcześniej usunęłaś.

Obraz

4. Chłodź deser przez godzinę. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także