Trzy sosy z blendera ręcznego

Tym razem przychodzimy z propozycjami na pyszne dodatki. Trzy sosy z blendera ręcznego, bo o nich mowa, przydadzą się na wiele sposobów. Koniec z nudą w kuchni!



Przy przygotowaniu trzech sosów pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Zobacz także: Indyk z pesto z piekarnika
Składniki:
PorcjeBiały sos
- 1 szkl. jogurt grecki
- 1/3 szkl. ocet jabłkowy
- 3/4 szkl. śmietanka 30%
- 1 pęczek koperek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sos marinara
- 400 g pomidory z puszki
- 1 szt. ząbek czosnku
- 1 szt. cebula
- 2 łyżki miód
- 1/2 szkl. świeża bazylia
- 1 łyżka sól
Zielony sos
- 3/4 szkl. majonez
- 3/4 szkl. jogurt grecki
- 1/2 szkl. orzechy nerkowca
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 łyżeczka sól
- 100 g szpinak


Sposób przygotowania:
Biały sos
- Przy pomocy blendera połącz: jogurt grecki, śmietankę, ocet jabłkowy, koperek, szalotkę, sól i pierz.
- Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni.


Sos marinara
- Czas na sos marinara. Aby go przygotować, zmiksuj: pomidory bez skórki, cebulę, czosnek, bazylię, miód, pieprz i sól.
- Ten rodzaj sosu świetnie sprawdzi się w połączeniu z kurczakiem i makaronami. Przechowuj go w lodówce, w szczelnym opakowaniu do tygodnia.


Zielony sos
- I na koniec kombinacja ze szpinakiem. Zmiksuj ze sobą: majonez, jogurt grecki, orzechy nerkowca, parmezan, sól, pieprz, cytrynę oraz szpinak.
- I sos do sałatek jest już gotowy. Podobnie jak wcześniejsze kombinacje, przechowuj sos w lodówce (w szczelnym pojemniku) ok. 7 dni.


Komentarze