Udka pod ziemniakami

Pyszny i genialny obiad wprost z piekarnika. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 1/2 szkl. mleko
  2. 50 g parmezan starty
  3. 1 łyżka sok z cytryny
  4. 2 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki masło
  6. 3 szt. ząbki czosnku
  7. 250 ml bulion warzywny
  1. 8 szt. podudzia z kurczaka
  2. 1 łyżeczka pieprz cytrynowy
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 25 g masło roztopione
  6. 8 szt. ziemniaki typ AB
  7. 150 g szpinak świeży

Sposób przygotowania:

1. Podudzia z kurczaka połącz z roztopionym masłem, pieprzem cytrynowym, oregano oraz solą. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Następnie podsmaż kawałki kurczaka na patelni.

Obrazek

3. Ułóż mięso w formie do pieczenia. Po czym umieść na wierzchu podsmażone ziemniaki i szpinak.

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: masło, czosnek, mąkę pszenną, bulion warzywny, mleko, parmezan, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Polej sosem ziemniaki. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇