Udka pod ziemniakami

Pyszny i genialny obiad wprost z piekarnika. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki:
Porcje- 8 szt. podudzia z kurczaka
- 1 łyżeczka pieprz cytrynowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka oregano
- 25 g masło roztopione
- 8 szt. ziemniaki typ AB
- 150 g szpinak świeży
Sos
- 3 łyżki masło
- 3 szt. ząbki czosnku
- 250 ml bulion warzywny
- 1/2 szkl. mleko
- 50 g parmezan starty
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki mąka pszenna
Sposób przygotowania:
- Podudzia z kurczaka połącz z roztopionym masłem, pieprzem cytrynowym, oregano oraz solą. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie podsmaż kawałki kurczaka na patelni.
- Ułóż mięso w formie do pieczenia. Po czym umieść na wierzchu podsmażone ziemniaki i szpinak.
- W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: masło, czosnek, mąkę pszenną, bulion warzywny, mleko, parmezan, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Polej sosem ziemniaki. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze