PrzepisDania główneUdka pod ziemniakami

Udka pod ziemniakami

Udka pod ziemniakami
Pyszności
26.02.2019 17:00, aktualizacja: 27.02.2019 10:49

Pyszny i genialny obiad wprost z piekarnika. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Sos

  1. 1/2 szkl. mleko
  2. 50 g parmezan starty
  3. 1 łyżka sok z cytryny
  4. 2 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki masło
  6. 3 szt. ząbki czosnku
  7. 250 ml bulion warzywny
  1. 8 szt. podudzia z kurczaka
  2. 1 łyżeczka pieprz cytrynowy
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 25 g masło roztopione
  6. 8 szt. ziemniaki typ AB
  7. 150 g szpinak świeży

Sposób przygotowania:

1. Podudzia z kurczaka połącz z roztopionym masłem, pieprzem cytrynowym, oregano oraz solą. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Następnie podsmaż kawałki kurczaka na patelni.

Obraz

3. Ułóż mięso w formie do pieczenia. Po czym umieść na wierzchu podsmażone ziemniaki i szpinak.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: masło, czosnek, mąkę pszenną, bulion warzywny, mleko, parmezan, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Polej sosem ziemniaki. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także