PrzepisDania główneUdka z kurczaka w aromatycznym sosie z limonki i kolendry

Udka z kurczaka w aromatycznym sosie z limonki i kolendry

Udka z kurczaka w aromatycznym sosie z limonki i kolendry
Ala Krauzowicz
10.01.2017 17:05, aktualizacja: 01.06.2017 10:40

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pieczonych udek z kurczaka w aromatycznym sosie z limonki i kolendry.

Składniki:

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 2 szt. sok z limonki
  3. ryż ugotowany, do podania
  4. 1/4 szklanki kolendra
  5. 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  6. 1 szczypta chili peperoncini
  7. 1/2 łyżeczki kminek
  8. 2 szt. udko z kurczaka
  9. sól
  10. pieprz
  11. olej do smażenia
Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z limonek, kolendrę, czosnek, chili peperoncini i kminek. Następnie do mieszanki włóż udka z kurczaka i przypraw je solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj, aby kurczak był pokryty marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na minimum 30 minut.

Obraz

2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią udka kurczaka (skórą do dołu patelni) wraz z resztką marynaty. Smaż przez ok. 6 minut, aż skóra będzie złota i chrupiąca, a następnie obróć udka na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 12 minut.

Obraz

3. Po 12 minutach wyjmij patelnię z piekarnika. Przełóż udka na talerze i polej je z wierzchu pozostałością z patelni. Udka podawaj z ugotowanym ryżem.

Obraz
4. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także