Udka z kurczaka w aromatycznym sosie z limonki i kolendry

Składniki
Sposób przygotowania
  1. W misce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z limonek, kolendrę, czosnek, chili peperoncini i kminek. Następnie do mieszanki włóż udka z kurczaka i przypraw je solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj, aby kurczak był pokryty marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na minimum 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią udka kurczaka (skórą do dołu patelni) wraz z resztką marynaty. Smaż przez ok. 6 minut, aż skóra będzie złota i chrupiąca, a następnie obróć udka na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 12 minut.
  3. Po 12 minutach wyjmij patelnię z piekarnika. Przełóż udka na talerze i polej je z wierzchu pozostałością z patelni. Udka podawaj z ugotowanym ryżem.
  4. Smacznego!