Mięso z udek kurczaka jest bardzo delikatne, ale charakteryzuje się pełnym i wyrazistym smakiem. Podudzia można smażyć na patelni, grillować lub piec w piekarniku. Dzisiaj zobaczysz przepis, w którym wykorzystano ten ostatni sposób, czyli piekarnik.
Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie, bo to właśnie o tym przepisie mowa, są bardzo aromatyczne i smaczne. Idealnie nadadzą się jako obiad lub kolacja. Koniecznie ich wypróbuj!
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 6 szt. podudzia z kurczaka
- 3 łyżki musztarda francuska
- 3 łyżki musztarda dijon
- 3 łyżki biały ocet
- 1 łyżka olej słonecznikowy
- 25 ml miód
- sól
- pieprz
- natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- Wykonaj 4 nacięcia w każdym podudziu - 2 na jednej stronie i 2 na drugiej.
- Do miski włóż musztardę francuską, musztardę dijon, biały ocet, olej słonecznikowy i miód. Przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Włóż podudzia do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw miskę na godzinę.
- Po godzinie przełóż kawałki kurczaka na blaszkę do pieczenia. Ponownie nasmaruj podudzia pozostałą marynatą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 40 minut.
- W połowie pieczenia przewróć udka na drugą stronę i nasmaruj je resztką pozostałej marynaty.
- Po 40 minutach całkowitego pieczenia, wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
Podudzie w sosie musztardowo-miodowymPodudzie w sosie musztardowo-miodowym. Zakochaliśmy się w tym smaku <3 <3 <3
Publiée par Pyszności sur Dimanche 3 juillet 2016