in

Wyśmienite i aromatyczne udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Palce lizać!

Mięso z udek kurczaka jest bardzo delikatne, ale charakteryzuje się pełnym i wyrazistym smakiem. Podudzia można smażyć na patelni, grillować lub piec w piekarniku. Dzisiaj zobaczysz przepis, w którym wykorzystano ten ostatni sposób, czyli piekarnik.

Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie, bo to właśnie o tym przepisie mowa, są bardzo aromatyczne i smaczne. Idealnie nadadzą się jako obiad lub kolacja. Koniecznie ich wypróbuj!

Przepis poniżej.

Wyśmienite i aromatyczne udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Palce lizać!
Wyśmienite i aromatyczne udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Palce lizać!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Wykonaj 4 nacięcia w każdym podudziu - 2 na jednej stronie i 2 na drugiej.
    Wykonaj 4 nacięcia w każdym  podudziu - 2 na jednej stronie i 2 na drugiej.
  2. Do miski włóż musztardę francuską, musztardę dijon, biały ocet, olej słonecznikowy i miód. Przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Do miski włóż musztardę francuską, musztardę dijon, biały ocet, olej słonecznikowy i miód. Przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Włóż podudzia do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw miskę na godzinę.
    Włóż podudzia do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw miskę na godzinę.
  4. Po godzinie przełóż kawałki kurczaka na blaszkę do pieczenia. Ponownie nasmaruj podudzia pozostałą marynatą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 40 minut.
    Po godzinie przełóż kawałki kurczaka na blaszkę do pieczenia. Ponownie nasmaruj podudzia pozostałą marynatą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 40 minut.
  5. W połowie pieczenia przewróć udka na drugą stronę i nasmaruj je resztką pozostałej marynaty.
    W połowie pieczenia przewróć udka na drugą stronę i nasmaruj je resztką pozostałej marynaty.
  6. Po 40 minutach całkowitego pieczenia, wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
    Po 40 minutach całkowitego pieczenia, wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
  7. Smacznego!