×

Wyśmienite i aromatyczne udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Palce lizać!

Mięso z udek kurczaka jest bardzo delikatne, ale charakteryzuje się pełnym i wyrazistym smakiem. Podudzia można smażyć na patelni, grillować lub piec w piekarniku. Dzisiaj zobaczysz przepis, w którym wykorzystano ten ostatni sposób, czyli piekarnik.

Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie, bo to właśnie o tym przepisie mowa, są bardzo aromatyczne i smaczne. Idealnie nadadzą się jako obiad lub kolacja. Koniecznie ich wypróbuj!

Przepis poniżej.

Wyśmienite i aromatyczne udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Palce lizać!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Wyśmienite i aromatyczne udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Palce lizać!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Wykonaj 4 nacięcia w każdym podudziu - 2 na jednej stronie i 2 na drugiej.
    Wykonaj 4 nacięcia w każdym  podudziu - 2 na jednej stronie i 2 na drugiej.
  2. Do miski włóż musztardę francuską, musztardę dijon, biały ocet, olej słonecznikowy i miód. Przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Do miski włóż musztardę francuską, musztardę dijon, biały ocet, olej słonecznikowy i miód. Przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Włóż podudzia do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw miskę na godzinę.
    Włóż podudzia do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw miskę na godzinę.
  4. Po godzinie przełóż kawałki kurczaka na blaszkę do pieczenia. Ponownie nasmaruj podudzia pozostałą marynatą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 40 minut.
    Po godzinie przełóż kawałki kurczaka na blaszkę do pieczenia. Ponownie nasmaruj podudzia pozostałą marynatą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 40 minut.
  5. W połowie pieczenia przewróć udka na drugą stronę i nasmaruj je resztką pozostałej marynaty.
    W połowie pieczenia przewróć udka na drugą stronę i nasmaruj je resztką pozostałej marynaty.
  6. Po 40 minutach całkowitego pieczenia, wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
    Po 40 minutach całkowitego pieczenia, wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
  7. Smacznego!
 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję. Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa? Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również […]

6 zagrań marketingowych, na które wciąż się nabieramy. Jak ich unikać i nie dać się naciągać?

Jakie zagrania marketingowe stosują supermarkety? Jak ich uniknąć i nie dać się nabrać? Odkrywamy tajemnice dużych sklepów! Zagrania marketingowe: Darmowa degustacja Zapewne wielokrotnie natknąłeś się na darmowe degustacje w supermarketach. Od jogurtów, przez przetwory, a nawet po grillowane kiełbaski. Oczywiście, ich celem jest to, żebyś zapoznał się z produktem i chętnie wrzucił do koszyka. Nie […]

Luksusowe delikatesy w Warszawie. Które? Jakie są ceny? Za kg szynki zapłacisz ponad 200 zł

Które delikatesy są najdroższe w Warszawie? Gdzie można zrobić luksusowe zakupy? Najdroższy sklep spożywczy oferuje produkty z najwyższej półki. Jakie są ceny? Gdzie się znajduje? Najdroższe delikatesy w Polsce – jakie ceny, co można kupić? W 2020 w Vitkacu znalazło się miejsce dla prawie 200 marek odzieżowych, uznawanych za luksusowe i skierowanych do najbogatszych. Można […]

Soki Team X trafiły – smaki, skład, cena, gdzie kupić? Sprawdzamy

Team X wypuścił limitowaną serię soków sygnowanych swoim logo. Gdzie je kupić? Dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Jaki mają skład i ile kosztują? Powtórzą sukces Ekipy? Team X – kto to? W 2019 roku z inicjatywy Stuarta Burtona powstał projekt „Team X”. Twórcy internetowi zamieszkali razem w jednym domu. tworząc wspólnie filmiki na Youtube.Skład […]

TikTok otwiera restauracje. Jakie menu? Kiedy? Znane potrawy dostarczą do domu

TikTok to platforma, która coraz bardziej rośnie w siłę. Przyciąga nie tylko młode osoby, ale również starszą widownię. Na fali swojej popularności twórcy aplikacji chcą stworzyć sieć restauracji. Kiedy i z jakim menu? Przepisy z TikToka podbijają świat TikTok to nie tylko konta influencerów, układy taneczne, zwierzaki i szeroko rozumiana komedia. To również mnóstwo prostych […]

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste rozwiązania i wskazówki

Święta, święta i po świętach. To hasło padło zapewne w wielu polskich domach. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wskazówki i porady, które zapobiegają marnowaniu potraw. Naprawdę skuteczne. Ile marnujemy jedzenia w Polsce? Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas […]

zamknij