in

Ulubiony dodatek do dań, czyli jak zrobić masło czosnkowe?

Kiedy nadchodzi sezon grillowy, trudno wyobrazić sobie większość dań przyrządzanych na ogniu bez pysznych dodatków. Ketchup i musztarda to podstawowe, ale jednocześnie pospolite składniki. Najlepszy smak wielu potraw zawdzięczamy masłu czosnkowemu. Trudno wyobrazić sobie bagietki czy mięsa bez niego. Nadaje wyraźnego smaku, bez którego niektóre potrawy nie byłyby tak smaczne. Żaden produkt ze sklepu, nawet najlepszy, nie dorówna smakiem temu robionemu własnoręcznie. Jeśli więc kochasz masło czosnkowe, zrób je sam. Przepis jest bardzo prosty, a Ty zyskasz smaczny i zdrowy produkt. Jak zrobić masło czosnkowe? Sprawdź!

Masło czosnkowe – na grilla, do pieczywa i do grzanek

Zastosowanie masła czosnkowego jest bardzo szerokie i nie ogranicza się tylko do urozmaicania nim smaku potraw z grilla. Smakuje ono także wspaniale z warzywami i różnego rodzaju mięsami (szczególnie z wołowiną). Jest niezastąpione jako towarzysz ciepłej i chrupiącej bagietki. Jak w każdym innym przypadku, masło możesz kupić już gotowe w sklepie – często jednak wystarczy spojrzeć na skład, by odechciało się zakupu i konsumpcji. Gotowe produkty ze sklepów nafaszerowane są konserwantami i inną chemią, czyniąc produkt nie tylko sztuczny w smaku, ale przede wszystkim szkodliwy dla zdrowia. Jeśli więc szanujesz swoje zdrowie, ale kochasz masło czosnkowe, zrób je sam. Przygotowanie jest bardzo proste, a masło wychodzi bardzo smaczne. Poznaj przepis!

jak-zrobic-maslo-czosnkowe

Jak zrobić masło czosnkowe samodzielnie?

Masło czosnkowe możesz przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to przygotowanie masła od podstaw i doprawienie go czosnkiem i ziołami. Drugi zakłada dodanie czosnku do kostki masła posiadanej w lodówce. Jeśli preferujesz całkowicie naturalne smaki, przygotuj masło – zajmie Ci to około 15 minut. Potrzebować będziesz tłustej śmietany dobrej jakości (najlepiej słodkiej, wiejskiej, jednak taka ze sklepu też się nadaje), odrobiny soli, wysokiego naczynia oraz miksera z końcówkami do ubijania. Niezbędny będzie także oczywiście czosnek. Śmietanę przełóż do naczynia i rozpocznij ubijanie, po około minucie dodając sól oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Ich ilość zależna jest od intensywności smaku, jaki chcesz otrzymać. W trakcie ubijania śmietana będzie rozdzielać się na tłuszcz oraz maślankę. Ubijaj do momentu, kiedy podział będzie wyraźny. Gotowe masło oddziel od maślanki, a następnie ugniataj je w naczyniu z zimną wodą – w ten sposób oczyścisz je z maślanki. Przełóż masełko do maselniczki – gotowe! Drugi przepis polega na dodaniu czosnku i ziół do gotowego masła. Do przyrządzenia masła czosnkowego potrzebować będziesz: pół kostki masła, kilka ząbków czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Masło wyciągnij z lodówki i odstaw na około pół godziny – łatwiej będzie je utrzeć. Teraz wystarczy przełożyć je do miski, dodać wyciśnięty przez prasę czosnek, a także sól i pieprz. Możesz dodać także odrobinę drobno posiekanych, ulubionych ziół. Całość ucieraj do uzyskania jednolitej masy – gotowe! Domowej roboty masło czosnkowe bez wątpienia zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy, a jego smak będzie niepowtarzalny.

Ulubiony dodatek do dań, czyli jak zrobić masło czosnkowe?
Ulubiony dodatek do dań, czyli jak zrobić masło czosnkowe?
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: